POD VODO SPIRATE TO HRANO? Nikar!

Dom

Čeprav se zdi, da bi morali pred kuho vsako živilo umiti, včasih s tem naredite več škode kot koristi. Umivanje določene hrane lahko privede do širjenja bakterij in ostalih negativnih posledic. Preverite, katerih živil ni dobro spirati pod vodo.

1. Jajca

V industrijski proizvodnji jih premažejo s snovjo, ki jih ščiti pred bakterijami, voda pa uničuje to zaščito, piše Večernji list.

2. Piščančje meso

Mnogi mislijo, da se, s tem ko pred pripravo piščančjega mesa le-to operejo, rešijo bakterij. V resnici pa jih zaradi pršenja vode le raznesejo na roke in kuhinjsko delovno površino.

3. Ostalo meso

Prav tako kot piščančje meso ne bi smeli prati niti ostalega mesa: jagnjetine, govedine, svinjine … Bakterij se boste rešili z visoko temperaturo kuhanja ali pečenja. Če želite s kosa odstraniti višek mesnega soka, ga popivnajte s papirnato brisačo, nato pa si temeljito operite roke.

4. Testenine

Kuharski mojstri opozarjajo, da s pranjem kuhanih testenin z njih odstranjujete škrob, ki odlično vpija omako. Po kuhanju lahko testenine z vodo sperete le, če jih boste uporabili v solati.

5. Gobe

Gobe je najbolje le na hitro sprati in jih osušiti s papirnato brisačo, nikakor pa jih ne smemo namakati v vodi. Če jih želite sprati z vodo, to naredite tik pred kuho.

Obvezno pa operite ...

Za razliko zgornjih živil pa morate obvezno oprati zelenjavo in sadje in to ne glede na to, ali ga boste pojedli z olupkom ali brez. Čeprav se sliši nenavadno, bi morali vedno oprati konzerve. Bakterije v notranjost sicer ne morejo, dokler so konzerve zaprte, lahko pa takoj, ko jih odprete. Oprati bi morali tudi oreščke in suho sadje, saj nikoli ne veste, kako so bili shranjeni, še piše Večernji list.

Deli novico:

Filozof |  26 .02. 2018 ob  21: 57
Bakterije so povsod! Tudi na cloveku. Clovek je nekoc pojedu mrhovino in mu ni bilo nic.... danes pa ne to ne uno ... mislim no coment.
Samorog |  25 .02. 2018 ob  19: 21
Tudi če je članek iz Večernjog lista, si pri nas roke umivamo, ne peremo