Podjetnikov strah

Jerry Colona je eden izmed uspešnejših investitorjev, podjetnikov in danes življenjskih trenerjev. V svoji karieri je investiral in pomagal uspeti številnim projektom. Med najbolj znanimi so Geocities, Ney York Times Digital, Planet out, Return path,... Da je Jerry spoštovanja vreden poslovnež, govori tudi njegova vloga v organizacijskem odboru NYC2012, ki je bila organizacija, ki je predstavljala New York v tekmovanju za organizacijo olimpijskih iger 2012!

Na CEED Slovenija so v sodelovanju s Simobilom uspeli Jerryja (na sliki spodaj) ponovno pripeljati v Slovenijo. Tokrat je predaval na temo strahu. Začel je z vprašanjem, česa se bojimo. Jasno, da se bojimo vseh negativnih občutkov oziroma se jim želimo izogniti. Ti občutki so lahko fizični ali psihični. Jerry poimenuje tri osnovne strahove, s katerimi se srečuje podjetnik.

- Being humiliated (Ponižanje)
- Becoming pennyless (Bankrot)
- Disapointing people who trust you (Razočarati svojo družino)

Zagotovo lahko pobrskate po spominu in najdete situacijo v svojem življenju, ko ste bili ponižani. Morda ste bili tarča posmeha zaradi kakšnega pripetljaja, morda vas zgolj niso razumeli, morda, morda. Objektivna resnica je najverjetneje drugačna od vaše resnice, ampak kljub temu da se s tem verjetno strinjate, se boste zaradi sebe, zaradi lastnega jaza, izogibali vsakeršnji potencialni priložnosti za uspeh in srečo, če le obstaja možnost ponižanja. Neodvisno od resnice.

Sem zapisal prekompleksno? Ljudje v situacijah, ko gre za nas, za svoj jaz,  vedno kompliciramo in vedno mislimo, da smo drugačni ter da so naše težave in občutki drugačni od občutkov drugih ljudi. Pa smo res drugačni? Vsi se bojimo ponižanja in večina primerkov človeškega bitja bo svoje življenjske odločitve prilagajalo strahu pred ponižanjem, posmehom drugih ljudi! Poznate frazo: "Kakšen/-a pa si!? Saj se ti bodo ljudje smejali!" Kot otrok se s tem niste obremenjevali in ste si pač obuli mamine salonarje ali kaj podobnega, ker se vam je zdelo fajn, zabavno, morda smiselno ...


Strah pred ponižanjem je zelo globoko v nas. Mislim, da ga v resnici ni mogoče premagati. Sem pa prepričan, da ga lahko razumemo – dojemamo kot del življenja. Poznate koga, ki nikoli ni doživel ponižanja, razočaranja, neuspeha ipd.? Tako je, vsi smo že doživeli in preživeli ponižanje. Ne pustite, da vas strah pred ponižanjem ohromi! Vzemite v zakup možnost, da se zgodi, in si s tem omogočite priložnost za uspeh in srečo! Še kar logično, kajne?

Preden podjetnik razvije samozadosten posel, mora čez cel kup ovir in strahov. Eden izmed močnih pomislekov pri odločitvi posameznika za podjetniško karierno pot je stran pred osebnim bankrotom. Lahko si predstavljate, da je za zagon vsakega podjetja, tudi malega s. p.-ja potreben neki začetni kapital, pa četudi samo za računalnik, telefon in prvih nekaj mesečnih plač.

Velikokrat podjetnik vloži svoje prihranke v uresničitev svoje ideje. Ko pa se posel zares začne, potrebuje dodaten denar, ki ga tradicionalno najprej išče pri FFF – friends, family and fools. To so trenutki, ko je strah pred bankrotom izjemno visok. Ta strah se navadno navezuje na strah pred razočaranjem svoje družine, prijateljev in morebitno izgubo njihovega denarja. Bolečine, odgovornost, nespečnost, vprašanja brez odgovorov in še marsikaj so stalnice, na katere se mora vsak podjetnik pripraviti in se jih zavedati.

Kot sem že napisal, strahu ne morete premagati, vedno bo tam! Lahko ga pa dojemate kot del življenja. Se sprašujete, kaj če mi ne uspe? Zagotovo vam ne bo vedno uspelo in neuspeh je zgolj stanje, za katerega svetujem, da ga sprejmete hitro in čim prej nadaljujete svojo pot z novim poskusom! Pa kaj, če vam je spodletelo?! Ključno je, da ste sposobni uvideti situacijo in najti drugo pot do cilja! Jerry bi rekel: "This being so, SO WHAT! Let's try again."

Deli novico:

kr en |  17 .04. 2014 ob  20: 53
Smešen ta Rok ampak ima prav :)