POGOVORI SO STEKLI: Vlada se je pripravljena pogajati o stavkovnih zahtevah

Slovenija

Vlada se je s šolskim sindikatom Sviz pripravljena pogajati o stavkovnih zahtevah, ki jih je postavil sindikat, je po današnjih pogovorih z ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič in ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem povedal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Naslednjič naj bi se predvidoma dobili čez en teden.

Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štruklja današnji pogovori, ki jih sam šteje kot prvi krog pogajanj o stavkovnih zahtevah, ki jih je sindikat postavil pred za 14. februar napovedano stavko, niso bili ravno dolgi, a so bili izpeljani v "konstruktivnem vzdušju, kar je dobro za začetek tako zahtevnih pogajanj".

Po besedah Štruklja so danes razjasnili, kakšen bo okvir pogajanj, vladni strani so predstavili tudi svoje zahteve in podatke, s katerimi so jih podkrepili. Z vladne strani jim danes ni bil ponujen noben protipredlog, "je pa jasno, da so pogovori stekli", je dejal Štrukelj v izjavi za medije po sestanku.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčičeva je po sestanku pri šolskem sindikatu Sviz napovedala, da se vlada želi pogajati, in sicer na način, da do stavke ne bi prišlo. S pogajanji bi bilo po njenem mogoče začeti že konec prihodnjega tedna, če bo vlada v četrtek imenovala pogajalsko skupino.

Cilj pogajanj po njegovih besedah je z vlado doseči stavkovni sporazum, do katerega bi prišlo še pred izvedbo stavke. Štrukelj je sicer danes, kot je dejal, Makovec Brenčičevi in Koprivnikarju povedal, da so priprave na stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v polnem teku in da bo skoraj 38.000 zaposlenih, kolikor jih je s svojim podpisom izrazilo strinjanje s stavko, slednjo tudi izvedlo, če bo to potrebno. "Stavka se bo začela 14. februarja, ne bo pa se takrat tudi nehala," je napovedal.

Vladni strani so po besedah Štruklja danes predlagali, da bi drugi krog pogajanj izvedli čez en teden, nato pa bi se pogajali dvakrat tedensko. Sam je pri tem ministra in ministrico razumel, da bo vlada o teh vprašanjih razpravljala na seji, ki bo v četrtek, naslednji dan pa naj bi se s Svizom dogovorila o tem, kakšna bo dinamika pogajanj.

Deli novico:

super uspešen sestanek |  12 .01. 2018 ob  15: 32
večni sindikalist Štrukelj, se bo dogovarjal z večnima priseskoma na javno blagajno. Oba sta namreč od 1.dne delovne dobe iz javnega sektorja.