VOLKOVI POKLALI DROBNICO: Kljub navedbam stroke med ljudmi strah

Kronika

Pokol 44 glav drobnice, ki se je v noči na sredo zgodil v naselju Lome pri Črnem Vrhu nad Idrijo, je skoraj zagotovo zakrivil trop volkov, ugotavljajo na Zavodu za gozdove Slovenije, katerega predstavniki so škodo ocenili na skoraj 5000 evrov. Kljub temu da volkovi po navedbah stroke človeku niso nevarni, so domačini zaradi napadov prestrašeni.

"Če se zgodi takšen pokol, je jasno, da so ljudje prestrašeni. Volk načeloma človeku ni nevaren, a to ne zmanjša kritične situacije. To so veliki napadi, to so velike škode," je za STA dejal Iztok Koren s tolminske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).

Glede napada v noči na sredo je pojasnil, da način napada, poškodbe na živalih in sledovi kažejo na trop volkov. Za natančno ugotavljanje povzročitelja so odvzeli osem vzorcev sline za DNK analizo, škodo pa je v sredo popisal pooblaščeni cenilec ZGS.

V bližini tega napada se sicer nahajata dva tropa volkov, in sicer na Nanosu in v Trnovskem gozdu. Zelo podoben pomor se je zgodil lansko jesen v Čepovanski dolini, kjer so volkovi, potrjeno z analizo, pobili 30 ovc, je pojasnil Koren.

Napadena drobnica je bila zelo dobro zavarovana, z 1,6 metra visoko električno mrežo za nočno zapiranje, dodatno pa je bil celoten pašnik zavarovan z električnim pastirjem, je pojasnil Koren. Kmetija, kjer se je zgodil napad, je sicer na samem, napad na drobnico pa se je zgodil blizu hiše.

Na Agencijo RS za okolje (Arso) so sicer za leto 2017 oškodovanci vložili 126 odškodninskih zahtevkov zaradi škode, ki jo je volk povzročil na različnih vrstah premoženja (drobnici, govedu, kopitarjih). Arso je odobril ali delno odobril 121 odškodninskih zahtevkov, odobrena višina odškodnine pa znaša 102.000 evrov. Nekaj posameznih zahtevkov je še v obravnavi. Letos je Arso prejel 19 zahtevkov za izplačilo odškodnine, vsi so še v obravnavi, so STA pojasnili na Arsu.

Na Arsu še pojasnjujejo, da lahko v primeru, da volk, kljub temu da so bile domače živali varovane na primeren način, povzroča škodo, oškodovanec od Arsa zahteva izvedbo ustreznih ukrepov za preprečitev nadaljnje škode. Letos je tako Arso z oškodovanci, ki so jim škodo na drobnici povzročile velike zveri, podpisal devet pogodb za sofinanciranje dodatnih ukrepov za varovanje.

Populacijo volkov v Sloveniji sicer država ureja z odloki.

Kot so STA pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, je bil z odlokom o odvzemu rjavega medveda in volka iz narave za leto 2018 predviden odvzem 10 volkov. Sedem je bilo odvzetih z odstrelom, trije so bili najdeni. Odstrel se od 26. januarja letos ne izvaja več, potem ko je stopila v veljavo začasna odredba o ustavitvi odvzema volkov, ki jo je izdalo upravno sodišče na predlog Društva za ohranjanje naravne dediščine Slovenije Dondes in Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij - PIC, so pojasnili na ministrstvu. 

Stroka miri: Volkovi človeku niso nevarni

Medtem stroka poudarja, da volkovi človeku niso nevarni. Kot na svoji spletni strani navaja ministrstvo za okolje in prostor, volk človeku ni nevaren, niti v primeru, da ga presenetimo. Človeka ne bo napadel, ampak se bo vedno umaknil. Enako kot medved tudi volk na človeka nikdar ne gleda kot na svoj plen. O srečanjih z volkom sprehajalci v Sloveniji poročajo le izjemoma, saj se volk človeku izogne, če le more, navaja ministrstvo.

V Sloveniji po navedbah Arsa ni bil ugotovljen še noben zanesljivo potrjen primer napada volka na človeka.

Če volka opazimo v daljavi, ga mirno in tiho opazujmo in mu ne sledimo. Če ga presenetimo in pride do bližnjega srečanja, bo volk pobegnil. Če opazimo volka, ki lovi divjad, se ne vmešavamo, saj volk opravlja svojo naravno nalogo plenilca. Enako velja tudi, če opazimo volka, ki se hrani z uplenjeno divjadjo, tudi takrat se tiho umaknimo, pa so priporočila, ki so jih objavili strokovnjaki projekta Life WolfAlps.

Deli novico:

Risinja |  19 .05. 2018 ob  00: 44
Dobra ideja, Rufus. Ampak posluš: grem na Zavod za zaposlovanje. imajo tam neko Izo, 24 ur na dan, Interaktivno Zavodsko Asistentko, ma sem si skor zobe polomila ob tem imenu. No, in tista IZA, odtipkam not ''pastir'' pa mi odgovori: ''Čeprav vem veliko o Zavodu za zaposlovanje, vas nisem razumela. Prosim, vprašajte z uporabo drugačnih besed.'' . Ti, ne poznajo pastirja. Pa grem na Wikipedijo, mogoče tam vejo, kaj je to pastir.
Ja, res vejo. Posluš: ''Pastír je delavec, ki živi polnomadsko življenje z oskrbo raznih domačih živali (največkrat v čredah) med pašo na pašnikih. Njihovo delo je večinoma na odprtem, pri delu pa jim pogosto pomaga tudi udomačena žival, na primer konj ali pes. Zaradi narave njihovega dela se lik pastirja pogosto pojavlja v pripovedih ter raznih drugih umetniških delih.'' A viš zdej, pastir je sam še v pravljicah al pa umetniško namalan. Ti, a mislš, de je izumrl. Pol se spomnem na tist priročnik, k sem ga omenla, de dobiš gnar za pastirja. Očitno ne vejo de so pastirji sam še na slikah. Niti na zavodu jh ni, k vse ve, kaj je treba delat.
Ampak pol se spomnm, sem nek slišala za kmetijskega pospeševalca. Ajde spet na Zavod. Ga poznajo, ampak ma več imen. Posluš: se kliče tud svetovalec za podeželje ali organizator kmetijskega podjetništva. Uau.
Kaj pa dela? Evo, tud to vejo: ''Kmetom predstavi in predlaga možne variante prestrukturiranja dejavnosti njihovih kmetij, na primer iz ene panoge v drugo (iz živinorejske v poljedelsko, iz govedoreje v rejo drobnice) s ciljem čim večje (intenzivne) pridelave in prireje, s čimer bi se kmetiji povečal prihodek in z njim dobiček.''. Aha, zdej ga pa mam, si mislm. Dobiček. Tuki je pes pokopan. Dobiček. Brez pastirja je dobiček večji, tok pa se že spoznam na denarnico. To je vsa zgodba. Kam zdej vtaknit 44 mrtvih ovac, ne vem. Piše, de je ta dobiček vreden 5.000 evrov...
Rufus |  18 .05. 2018 ob  15: 08
-1
Risinja, morebiti bi lahko preusmerili brezposelne in tudi brezposelne begunce v poklica pastirja.
Risinja |  18 .05. 2018 ob  15: 03
V okviru ukrepa KOPOP iz PRP 2014–2020 (operacija Reja domačih živali na območju pojavljanja velikih zveri) so na voljo tudi podpore rejcem na območju pojavljanja velikih zveri, in sicer za plačilo dodatnih stroškov zaradi varovanja črede (nočne ograde, varovanje črede s psi in varovanje s pastirjem).
Preventivni ukrepi so nujni tudi zato, ker zmanjšajo tveganje za vložek v rejo živali. Stran 7.: Publikacije Varovanje drobnice pred velikimi zvermi.

V tem primeru za 44 ovac je potreben človek - pastir in dva psa ovčarja. Tu ni kaj filozofirat. Dovolj dobra preventiva je rešitev. Jaz ne bi pustila 44 ovac samih brez človeškega čuvarja. Od Evrope se zato dobi denar. Še posebno za kraje, ki so skoraj v divjini.
Rufus |  18 .05. 2018 ob  14: 26
Pa se to: elekricni pastir ni nadomestilo električnemu. Dobro zavarovane? Kje je bil pa človeški pastir? Ali so te ovce vedno zunaj? Kaj pa pes - zivo bitje? kje je bil? Ne dragi oskodovanec, pozabil si staro kmecko logiko ZIVEGA PSA IN ZIVEGA PASTIRJA - to ti drzava omogoca preko evropskih sredstev. Ce nisi imel niti ŽIVEGA PSA in PASTIRAJA, nisi upravičen do ničesar.
pegam |  18 .05. 2018 ob  14: 21
Samo dva kraška ovčarja med ovce pa bi volkovi bežali lačni .Samo kaj ko pes ni ekonomska žival in ja samo strošek .Zavarovalnice bi morale zahtevati varovanje ovc in podobnih ekonomakih živali tudi z psi !
Rufus |  18 .05. 2018 ob  14: 18
Vse lepo in prav. Samo vprasal bi, kdo so ti kmetovalci? Ali so to serijski kmetovalci, ki dajajo živalim hormone in antibiotike in jim onemogočajo normalno življenje, ali skromni slovenski kmet? Majhni kmet je zmeraj znal poskrbeti za svoje živali. Da tudi krave so pasli v gozdu, pa se ni nihče približal, ker so jih pazili otroci. Ja otroci, pa se nikoli ni prikazal nitiv volk niti medved. Ja, če to pomeni, da bom dal prav kmetovalcem, ki svoje živali mučijo, jih puščajo brez nadzora, pitajo jih s hormoni in antibiotiki in onesnažujejo vse podtalnice in zemljo in še kaj - kdaj se bodo vzdignile uboge ovce, krave in piscanci v boju za svoje pravice - za zivljenje v primernem prostoru, brez zatiranja njihovih osnovnih potreb. Trdno prepričan sem, da CLOVEK predstavlja vecjo nevarnost tem zivalim kot VOLK in da te zivali docakajo bolj srecen konec pri volku kot pri pohlepnemu kmetu! Bravo PIZ bravo Dondes. Nehajmo naseljevati ovce vsepovsod ...
satir |  18 .05. 2018 ob  13: 13
Počasi postajamo kot Indija. Krave jim lomastijo povsod, pojejo solato na vrtu, potacajo in poserjejo dvorišče in jljudje so srečni in počaščeni da je to poklon od svetega bitja. mam občutek da pri nas tudi počasi tako dojemamo svet. Pa krave nikogar ne požrejo, za razliko od volkov, medvedov in politikov ter državne birokracije. pač vsi lahko delajo z nami kar se jim zljubi, mi smo tiho, nastavljamo še drugo lice. Celo to jim je uspelo da ne hodimo več na volitve ker kao ni koga volit. Pajade, saj to hočejo, nastavljajo cepce, da jih ne gremo volit in potem zmagajo ter obsedijo na debelih ritih na oblasti..... Ovčice.... bo treba začet blejat, bo treba probat ugriznit kakšnega volka...počasi bi se volkci premislili in pojedli tudi kakšno zeljnato glavo namesto ovce.
gospodar |  18 .05. 2018 ob  12: 27
Ljudje pa kje vam je zdrav razum. Tukaj gre za 44 živali. kaj pa otroka, ki sta vsak dan skrbela za njih pa za več kot le žival - hišnega ljubljenčka. Me prav zanima kako bi odreagirali če bi komu na vrtu sredi mesta potepuški pes zaklal mačko ali kužka. tukaj jih je 44!

Pod Italijo je bila srna in divji prašič tratiran kod škodlijivec. A sta izumrla? mislim da ne. A se kdo spomni za medeveda sredi ljubljanskega Rožnika. cel halo, takoj ga preselit. Tudi nas izvožen medved je kmalu končal svoj pohod po Franciji. Kmet kateremu je klal ovce ga je sam ustrelil.

Naj se odgovorni v Sloveniji odločijo kaj bi radi imeli? uvoženo hrano iz tujine ali tako število divjadi ki ne bo povzročalo škode. Pa ne se izgovarjat na zakonodajo, ker zakone se da spremenit. Že desetletje poslušam kako morajo kmetje z raznimi ograjami, mrežami, pastirji zaščitit ,.... pa je sedaj kaj pomagalo? 7,62 je dosti cenejši pa učinkovitejši.

Vladoiu |  18 .05. 2018 ob  10: 45
Volk človeku ni nevaren? Prav imajo ljudje, da se bojijo! Bližnje volitve bodo lepo pokazale, kakšne ovce so slovenceljni.
eh |  18 .05. 2018 ob  10: 09
to ni dobro zavarovana čreda :/ Kriva je pa divja žival, ki so mu plen pod nos postavili...
satir |  18 .05. 2018 ob  09: 29
Moj predlog novega zakona, rejci drobnice in kmetje lahko pridobijo lovno dovoljenje na svojih parcelah. Vse kar miga lahko postrelijo... tudi špagetarje, ki kradejo po njivah in gozdovih.
Takoj si zrihtam status kmeta....
satir |  18 .05. 2018 ob  09: 26
-2
Pri nas volkovi ne lovijo srnjadi in jelenov, ker so to slovenski volkovi. Srnjadi, jelenov, divjih prašičev je vedno več, podmladka grmovja vedno manj, radiča na njivah tudi, ker ga požre srnjad.... volkovi pa tako kot mi. Mi hodimo v megamarkete po špežo volkovi pa v ograjene staje.... imajo količinski popust, pike zbirajo, pa sezonsko znižanje, ... lovci pa nič, birokracija pa nič, pametni nič, samo volkoljubcem je toplo pri srcu. Naj mi pa volkoljubec zatrdi, če bi se znašel sredi tropa ovc med volčjim klanjem in požrtijo, a je prepričan da ne bi pokončali tudi njega, ali pa si upa trditi da bi njegova prisotnost volke kar odgnala, ker pač niso nevarni ljudem... alo ne me farbat...
1