POLARNA ZIMA TRKA NA VRATA: V četrtek sunki burje do 180 km/h

Vreme

Kot smo pisali že včeraj, se zima še ne poslavlja. Naj vas precej visoke januarske temperature ne zavedejo – prava, polarna zima šele prihaja. Zeblo nas bo že v teh dneh, vrhunec pa prihaja v naslednjem tednu. Govori se celo o 20 stopinjah pod ničlo ...

Ohladilo se bo v nedeljo in v prihodnji teden nas bo pospremilo res mrzlo vreme. Temperature po državi se bodo spustile pod -10 stopinj Celzija, je za MMC potrdil dežurni prognostik na agenciji za okolje Janez Markošek. "Ponekod, recimo na Blokah ali v Kočevju, bo lahko tudi -20 ali še kakšno stopinjo manj. Ne moremo pa reči, da bo ta temperatura veljala za vso državo," je dodal.

Pri tem gre za jutranje temperature, čez dan se bo vendarle nekoliko ogrelo, a ne nad ledišče. Termometri bodo kazali med -5 in 0 stopinj Celzija. Zeblo nas bo vsaj do sredine prihodnjega tedna, najverjetneje pa tudi v prvih dneh marca, piše MMC.

Na Primorskem bo dodatno mrazila burja

Občutek mraza bo odvisen tudi od sonca in vetra. Če bo sonce posijalo, bo občutek nekoliko toplejši, a kaj ko bo, vsaj na Primorskem, vztrajno pihala burja. Burja naj bi pihala vsaj prihodnjih deset dni, občasno naj bi celo presegla opozorilne vrednosti, napoveduje agencija za okolje. Še posebej mrzlo bo v ponedeljek, ko nas bo iz Rusije dosegel ledeno mrzli veter.

Burja se bo pričela krepiti že v naslednjih urah, nam je povedal Valter Grizančič z vremenskega portala Ciklon.si. Od noči do jutrišnjega popoldneva bo dosegala med 80 in 120 kilometri na uro. Še bolj se bo okrepila jutri zvečer. Najmočnejše sunke lahko pričakujemo v noči na četrtek in v četrtek dopoldne – dosegali bodo od 130 do 160 km/h, na Primorskem krajevno tudi 180 km/h, pravi Grizančič.

Od noči na sredo bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem presegali hitrost 100 km/h, opozarja Arso.

Primorci dobro vemo, da pozimi temperature same po sebi ne pomenijo veliko. Na občutek mraza pomembno vpliva burja. Če ob temperaturi 0 °C piha le s hitrostjo 18 kilometrov na uro, čutimo, kot da bi zrak imel -8 °C. Če piha s hitrostjo 36 km/h, se nam zdi, kot da je -15 stopinj, pri 54 km/h -18 stopinj, pri 72 km/h pa kar -19 stopinj.

Deli novico:

yasuo |  23 .02. 2018 ob  18: 58
že že mraz, kaj pa naši davki na toplogredne pline
kdaj jih dobimo vrnjene
sedaj smo dvakrat kaznovani, plačat moramo dodatno kurjavo in plačat moramo kravje prdce ki povzročajo ogrevanje planeta
noah |  20 .02. 2018 ob  19: 14
Pozdrav iz toplih krajev♡♥♡
pust |  20 .02. 2018 ob  12: 49
va fan culo. nč nisi naredu!