POLICISTOV SNEG NI USTAVIL: Z zatisnjenimi ušesi pred vlado

Slovenija

Policisti so stavko danes simbolično začeli tudi s shodom pred poslopjem vlade. Opremljeni s piščalkami, trobljami in bobnom so vlado glasno opozorili nase in ji tudi s simbolično gesto - zatisnjenimi ušesi - sporočili, da tako, kot ona ne sliši njih, tudi sami nje od tega trenutka ne slišijo več. Čas njihovega potrpljenja je mimo, pravijo.

Stavkamo, dokler ne priznajo posebnega statusa našemu poklicu, je na shodu na s snegom pobeljeni Gregorčičevi poudaril predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. Prvi mož Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pa je dejal, da so vladi že vse napisali, a so ji v vsakem trenutku, v vsakem vremenu na razpolago, da ji razložijo svoje stavkovne zahteve in aktivnosti.

"Prišli smo sem, da povemo vladi, kajti ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju žal ne moremo, ker je v Dubaju - ko se bo vrnil, bomo pa tudi njemu -, da so minili časi našega potrpljenja," je še dejal Uroševič.

V prvi vrsti zahtevajo vzpostavitev razmerij, ki so jih dosegli s prejšnjo stavko

Na nekajminutnem shodu se je zbralo okoli 200 policistov s sindikalnimi zastavami in tudi portreti nekaterih predstavnikov vlade, ki si zatiskajo ušesa. Portretu predsednika vlade Mira Cerarja pa so ob tem dodali še pripis "Nočem vas slišati". Da bodo tudi sami ravnali kot vlada in tudi vlade ne poslušajo več, pa so ji sporočili tako, da so se obrnili stran od vladnega poslopja in si zamašili ušesa.

Stavko so sicer začeli danes ob 7. uri in jo bodo nadaljevali do preklica. Kot poudarjajo, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo. V prvi vrsti zahtevajo, da se z ostalimi pooblaščenimi osebami ponovno vzpostavijo razmerja, kot so jih dosegli s prejšnjo stavko. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah.

Prišli so le sindikalni zaupniki in policisti, ki so bili prosti

Za stavko sta se skupaj odločila oba policijska sindikata, v katerih so prejšnji teden ocenili, da se ji bo pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Na shod pred vladnim poslopjem pa so, kot so pred shodom pojasnili, lahko prišli sindikalni zaupniki in zaposleni, ki so bili prosti. Kljub stavki morajo namreč policisti opravljati številne naloge. Dolžni so poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ocenjuje, da zaradi izboljšanega položaja zaposlenih v policiji v zadnjem času danes začeta stavka policistov ni uperjena proti vodstvu MNZ in policije. Opozarja, da stavka predstavlja velik izziv pri zagotavljanju varnosti. Na policiji so za sodelovanje s stavkovnim odborom vzpostavili dežurno skupino.

Ministrica: zadovoljstvo zaposlenih narašča

Györkös Žnidar je ob začetku policijske stavke izpostavila, da so na notranjem ministrstvu v zadnjih treh letih sprejeli številne ukrepe, s katerimi so bistveno izboljšali položaj zaposlenih v policiji: dosegli so višje vrednotena delovna mesta, tečejo priprave za vzpostavitev kariernega sistema, trend zaposlovanja so po dolgih letih obrnili navzgor in zvišali tudi proračunska sredstva za policijo, so zapisali na notranjem ministrstvu (MNZ).

"Te dosežke nam priznavajo tudi policistke in policisti, saj nenazadnje iz ankete zadovoljstva z razmerami in vrednotenjem dela po dolgih letih slabih rezultatov izhaja, da zadovoljstvo zaposlenih ponovno narašča," meni ministrica.

"Razloge je treba iskati širše, še zlasti z vidika razmerij med poklicnimi skupinami oziroma še posebej znotraj pooblaščenih uradnih oseb," je pojasnila in dodala, da razume "stališče obeh sindikatov v policiji, ko pravita, da vsa delovna mesta uradnih pooblaščenih oseb niso avtomatično primerljiva s policisti". "V tem trenutku je za MNZ najpomembneje, da se v okviru pogajanj, ki intenzivno potekajo, najdejo ustrezne rešitve. Dejstvo je namreč, da stavka predstavlja velik izziv pri zagotavljanju varnosti na vseh področjih," je opozorila.

Deli novico:

sploh ne vidim problema | danes ob 13:51  |  12 .02. 2018 ob  15: 55
Pomojem ali si doma na sociali ali delas 12 ur za 500 eurov. V drugem primeru si debil v drugem mona.
sploh ne vidim problema |  12 .02. 2018 ob  13: 51
v javnem sektorju je koliko zaposlenih viska
problem resen...tako bo ucinkovitost vecja in tem bo sledila tudi plača...
Ljudje iz javnega sektorja protestirajo proti delu v bistvu...se bojijo da bi morali zacet delat (tako kot vsi v javnem sektorju)
IZTOK | danes ob 12:23  |  12 .02. 2018 ob  12: 36
-1
Javni sektor diktira standarde privatnemu. Ce so place v javnem sektroju visoke si privatni ne bo upal jih znitzat vec kot tolko. Bedak.
IZTOK |  12 .02. 2018 ob  12: 23
Če Vam ni vredu v javnem sektorju imate vrata odprta nihče vas ni priklenil, pridite v realen svet v kapitalizem !
jurij |  12 .02. 2018 ob  12: 08
14. vse otroke v šole in vrtce.Če mora delat policija mora tudi šolstvo poskrbet za naše otroke.