POLOŽAJ JE NAPET: Bo Rusija odvrnila Zahod od napada na Sirijo?

Svet

Rusija je okrepila prizadevanja, da bi Zahod odvrnila od napada na sirske sile v odgovor na domnevni napad s kemičnim orožjem v Dumi. Ruski predsednik Vladmir Putin je francoskega kolega Emmanuela Macrona opozoril pred "nevarnimi dejanji", zunanji minister Sergej Lavrov pa je Evropo posvaril pred novim migrantskim valom v primeru posredovanja.

Položaj je napet zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem konec preteklega tedna v Dumi, v katerem je bilo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ubitih več kot 70 ljudi. Rusija in Sirija zanikata napad s kemičnim orožjem, ZDA, Velika Britanija in Francija pa pripravljajo odgovor na napad, za katerega obtožujejo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Ameriški predsednik Donald Trump je po napadalnih uvodnih izjavah v četrtek malce umiril retoriko in nakazal, da se mu z vojaško akcijo proti Asadu ne mudi. Veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je sicer povedala, da imajo dovolj dokazov za ukrepanje, predsednik pa trenutno proučuje vse morebitne možnosti. Med drugim je izjavila tudi, da je Asad kemično orožje uporabil že najmanj 50-krat.

Ima Macron dokaze o uporabi kemičnega orožja?

O odgovoru na napad, s katerim je sirski režim po njegovem prekoračil skrajno mejo, razmišlja tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki naj bi imel dokaze o uporabi kemičnega orožja v Dumi. Vodja njegove stranke Naprej republika Christophe Castaner je sicer dejal, da morebitne odločitve o napadu ne bodo razkrili, da ne bi ogrozili "kakovosti vojaškega posredovanja" ter ljudi, ki bi sodelovali v njem.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je po četrtkovem zasedanju za zaprtimi vrati Varnostnega sveta Združenih narodov o Siriji dejal, da je prva prioriteta odvrniti nevarnost vojne in pri tem potrdil, da ne izključuje vojne med ZDA in Rusijo.

Ruski predsednik Vladmir Putin je Macrona opozoril pred "nevarnimi dejanji". "Najpomembneje se je vzdržati nepremišljenih in nevarnih dejanj, ki bi bila groba kršitev ustanovne listine ZN in bi imela nepredvidljive posledice," so sporočili iz Kremlja po telefonskem pogovoru med Macronom in Putinom.

Macron pa je v pogovoru z ruskim kolegom izpostavil svojo "skrb za umiritev razmer na terenu", so zapisali v Elizejski palači. "Predsednik je povedal, da želi nadaljevati in okrepiti dialog med Rusijo in Francijo, da bi zagotovili mir in stabilnost v Siriji," so sporočili iz Macronovega urada.

Putin se je zavzel za temeljito in objektivno preiskavo napada v Dumi. Do konca te preiskave pa bi se morali po njegovem odpovedati obtožbam kogarkoli.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred tem opozoril, da bi posredovanje zahodnih držav v Siriji lahko sprožilo nov val migrantov v Evropo. Zatrdil je tudi, da ima Moskva neizpodbitne dokaze, da je bil domnevni napad s kemičnim orožjem v Siriji uprizorjen s pomočjo tuje obveščevalne službe, ki vodi kampanjo proti Rusiji.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je kasneje celo zatrdil, da je bil napad v Dumi nameščen po naročilu Londona in da imajo dokaze za to. London je po njegovih navedbah to naročil belim čeladam, ki sicer pomagajo ponesrečencem na območjih pod nadzorom upornikov. Bele čelade so tudi prve poročale o napadu.

V Sirijo medtem potujejo preiskovalci Organizacije za prepoved kemičnega orožja, ki bodo skušali ugotoviti, ali je bilo 7. aprila v Dumi uporabljeno kemično orožje. Z delom bodo začeli v soboto, vendar nimajo mandata, da ugotovijo, kdo je za napad odgovoren. Sirski veleposlanik pri ZN Bašar Džafari je zagotovil, da bodo inšpektorjem omogočili neoviran dostop, kamor bodo želeli in kadarkoli bodo želeli.

Zaradi napada v Siriji se je popoldne na javni seji sestal tudi Varnostni svet ZN, ki ga je zahtevala Rusija. Ruski veleposlanik Nebenzija je pri tem Zahod obtožil, da je edini cilj vsega skupaj strmoglaviti sirsko vlado in odvrniti Rusijo iz Sirije. "Še naprej gledamo nevarne vojaške priprave za nezakonito uporabo sile proti suvereni državi," je dejal.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pred tem na seji VS ZN izrazil zaskrbljenost, da bi zadnje napetosti v Siriji lahko "izbruhnile v popolno vojaško eskalacijo". Vpletene države je pozval k "odgovornemu ravnanju". Izpostavil je, da prebivalci Sirije trpijo že osem let in ponovil, da ni vojaške rešitve za ta konflikt.

Deli novico:

macron |  16 .04. 2018 ob  12: 46
Čez dan deček, ponoči deklica,...
ta macron |  14 .04. 2018 ob  22: 52
obična ped...č..a
Eho |  14 .04. 2018 ob  01: 16
Samo kaj so delali v Vietnamu.
Eho |  14 .04. 2018 ob  01: 06
Amerika je zdavnaj gnilo sranje.
Vladoiu |  14 .04. 2018 ob  00: 02
Ma, kaj bi se sekiral. Par dni nazaj sem bral, da je Slovenija popolnoma varna država.
Macron |  13 .04. 2018 ob  21: 23
https://www.youtube.com/watch?v=ia8qxx9exGk
https://www.youtube.com/watch?v=jABkiX94Ejg
Apsolutno |  13 .04. 2018 ob  19: 21
Ne verjamem:un,unicefu,who,strankam..in podobnim
Pa to je začelo lagat na puni črti
Ni mi jasno kako ne napišete da je rdeči križ v bosni za časa vojne pobiral takrat 1.000,00mark za si rešit glavo..
Zato jaz tem inštitucijam ne verjamem!
Spomnite se poplav in kako je koncala pomoč iz slo..
Da ni šlo par dobrovoljcev dol bi se roba prodajala naprej kot ponavadi
Lahko po dnevniku in spletu govorite kaj se je zhodilo ma jaz vam ne verajam nič!