POMEMBEN MEJNIK ZA NLB: Prva slovenska družba, ki je začela kotirati na londonski borzi

Gospodarstvo

Delnice NLB so začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi. NLB je s tem postala prva slovenska družba, katere delnice kotirajo na borzi v Londonu, so danes izpostavili v London Stock Exchange. S tem se je končala prodaja 65 odstotkov največje banke v državi, v kateri je država ohranila kontrolni delež. Uvrstitev delnic NLB na Ljubljansko borzo, za kar so bili načrti že pred 15 leti, je pospremil dogodek s simboličnim zvonjenjem ob začetku trgovanja ob 9.15.

Na Ljubljanski borzi so se navadne delnice, imenovane NLBR, uvrstile v trgovanje v prvi kotaciji. Na londonski borzi pa so globalna potrdila o lastništvu, ki predstavljajo navadne delnice NLB, uvrščena v uradno kotacijo urada za finančni red Združenega kraljestva in v trgovanje na glavnem trgu Londonske borze za uvrščene vrednostne papirje, pod imenom NLB.

Slovenija je s tem izpolnila zaveze do Evropske komisije, a ne še v celoti, saj mora še 10 odstotkov banke prodati do konca prihodnjega leta. "Ostajamo slovenska bančna skupina" in "Glava in srce NLB ostajata v Ljubljani," pa je ob debiju delnic NLB na borzi dejal prvi mož NLB Blaž Brodnjak.

Dodal je, da se NLB sedaj odpirajo nova obzorja: "Zadihali bomo s polnimi pljuči, saj smo bili pet let zelo omejeni pri svojem poslovanju." NLB namreč bremenijo omejevalni ukrepi, da zaradi prejema državne pomoči ne bi imela konkurenčne prednosti pred tekmeci. Sedaj se odpravljajo nekatere omejitve, ko bo država prodala preostanek, pa vse. "To bo velik privilegij in velika odgovornost," je ocenil Brodnjak.

Prvi mož NLB Blaž Brodnjak

Dragonja: "Slovenija je s to transakcijo pridobila kredibilnost"

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je poudaril, da je Slovenija s to transakcijo izpolnila prvi, najpomembnejši del zavez Evropski komisiji, vezano na dodelitev državne pomoči v 2013. "Slovenija je jasno pokazala, da dane zaveze spoštuje. Kredibilnost, ki jo je država pridobila s tem, bo pozitivno prispevala k bonitetni oceni države in banke," je poudaril.

Metod Dragonja in Lidia Glavina

Glavina: "NLB ostaja samostojna slovenska finančna institucija"

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina je napovedala, da bo SDH nadaljeval prodajo preostanka delnic do konca 2019. "Uspešno smo zaključili prvi korak privatizacije NLB. Kljub zelo zahtevnim razmeram na finančnih trgih so se za nakup odločili mednarodno priznani finančni investitorji," je povzela. Kupnina znaša 609 milijonov evrov, v njej še ni kupnine iz stabilizacijskih delnic v višini 61 milijonov evrov. Dodala je, da NLB ostaja "samostojna slovenska finančna institucija".

Aleš Ipavec

Ipavec: "V preteklosti smo podobne zgodbe delali s figo v žepu"

"To je pomemben dan za slovenski kapitalski trg," pa je poudaril predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec in spomnil, da smo v preteklosti izgubljali kredibilnost, ker "smo podobne zgodbe delali s figo v žepu". Cene, ki jo je za delnico NLB iztržila država, ne more komentirati. "Nekateri so nezadovoljni, da je prenizka. A trg bo kmalu pokazal, koliko je delnica vredna," je dodal.

Nikhil Rathi

"Današnja kotacija delnic NLB v Londonu, prva s strani slovenskega podjetja, je pomemben mejnik," je dejal izvršni direktor družbe London Stock Exchange Nikhil Rathi. Postopek javne ponudbe delnic (IPO) za NLB, v skladu s katerim so delnice uvrščene tudi na londonsko borzo, po njegovem potrjuje vlogo te borze kot vodilnega svetovnega prizorišča in partnerja za mednarodne izdajatelje, predvsem za banke.

Na londonski borzi je uvodoma za GDR kar nekaj zanimanja, njihova cena pa se je nekoliko dvignila. Najvišja cena za GDR doslej je dosegla 11,75 evra in je bila s tem približno za 14 odstotkov nad vrednostjo ponudbene cene v IPO, postavljene pri 10,30 evra.

V uradno kotacijo urada za finančni red Združenega kraljestva in v trgovanje na glavnem trgu Londonske borze za uvrščene vrednostne papirje so pod imenom NLB uvrščena globalna potrdila o lastništvu (GDR). Gre za prenosljiv vrednostni papir, ki ga izda banka in služi kot nadomestni finančni instrument za delnice nekega tujega podjetja, s katerimi se trguje v tujini. Vsako delnico sestavlja pet GDR. Razpon ponudbene cene v GDR je tako določen pri 10,30 evra.

Leta 1997 sta sicer programa potrdil GDR izdali tudi SKB banka in družba BTC in se z njimi uvrstili na londonsko borzo. Vendar je bila pri banki SKB depozitarna banka Bank of New York, pri BTC pa Bankers Trust Company. Obe družbi sta se pozneje iz te kotacije umaknili, SKB zaradi prevzema s strani Societe Generale, ki je takrat že kotirala na tej borzi, BTC pa zaradi nelikvidnosti in prevelikih stroškov kotacije.

Na Ljubljanski borzi se z navadnimi delnicami, imenovanimi NLBR, trguje v prvi kotaciji. Vse delnice še niso preknjižene, to naj bi se izvršilo do približno 11. ure. Dosedanji promet znaša okoli 514.500 evrov, tečaj se giblje nad 55 evri, torej višje od cene, po kateri so se v IPO prodajale delnice NLB, postavljene pri 51,50 evra.

Deli novico:

abb |  14 .11. 2018 ob  19: 39
zaradi mene lohku kar krepaju
London |  14 .11. 2018 ob  19: 01
Vse v redu. Samo vrnitev 3 milijarde evrov. Pa še NKBM naj vrne kar so nam vzeli. Izpeljali ste krajo tisočletja.lp
NLB... |  14 .11. 2018 ob  14: 23
lahko kotira na koprski tržnici.
enbot |  14 .11. 2018 ob  14: 16
Vrč poln zlata daš bogatašem v roke za desetino cene - kaj je tu za se pohvalit? Kakšnega zapret, bi bilo bolj logično!
BREXIT |  14 .11. 2018 ob  13: 25
Ali nam bo BREXIT odnesel banko izven EU?