PONEKOD RAJANJA, DRUGOD BODO ŽE POKOPAVALI: Zadnji dan pustnih norčij, sledi post

Slovenija

V nekaterih delih Slovenije se bodo na današnji pustni torek šele dobro razživeli, na primer, v Novi Gorici, Mariboru in Kamniku. Drugod pa bodo pusta že pokopali. Tako bo denimo na Ptuju, kjer bodo s pokopom pusta sklenili letošnje 11-dnevno 58. Kurentovanje.

Na Ptuju, kjer si je mednarodno karnevalsko povorko v nedeljo ogledalo približno 60.000 ljudi, se bodo danes poslovili od pusta s pogrebom. Tako bodo sklenili letošnje kurentovanje, na katerem so še zlasti poudarjali nedavni vpis obhodov kurentov na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

V Cerknem so tamkajšnji laufarji že v nedeljo prebrali obtožnico Pustu, danes pa ga bodo obsodili na smrt.

Pustni torek je dan pred pepelnično sredo, ko se začne 40-dnevni post. Določen je glede na praznovanje velike noči, ki je prvo nedeljo po pomladanski polni luni. Praznovanje pusta sega v predkrščanstvo. Rimljani so imeli v zimskem in pomladanskem času več praznikov, na katere so se šemili. Praznovanje in šemljenje pa se je nadaljevalo tudi v krščanstvu.

Pustni torek ali pepelnična sreda je čas za pokop pusta, ki prinese konec pustnih norčij in napoveduje postni čas.

Deli novico:

Pust |  13 .02. 2018 ob  10: 54
A danes ga bojo že pokopali?A niti ta običaj ne more ostati tak kot je vedno bil?Mater...koliko je pmaeti v tej Sloveniji,da človek ne more verjet.