PONOČI VELIKO KLICEV NA 112: Veter lomil drevesa in odkrival strehe (VIDEO)

Goriške zgodbe

Z močnim vetrom so imeli minulo noč precej težav na Bovškem, Idrijskem in Cerkljanskem. Po informacijah regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko je veter lomil drevesa in odkrival strehe, v Otaležu so ostali brez električne energije.  Zaradi zemeljskega plazu je še vedno zaprta tudi cesta med Dornberkom in Gradiščem nad Prvačino. Plaz si je ogledal geolog, skupna odločitev z novogoriškim občinskim štabom civilne zaščite pa je, da bodo cesto polovično odprli in jo popolnoma zaprli le v primeru obilnejšega dežja.

Fotografija je simbolična.

Težava lahko nastane, če bi morali zaradi poplavljenega cestišča zapreti cesto preko Renč do Gradišča, saj bi bili v tem primeru prebivalci Gradišča nad Prvačino popolnoma odrezani zaradi neprevoznih cest, je za STA povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin.

Zaradi poplavljenega vozišča pa so še vedno zaprte ceste Most na Soči-Tolmin pod Ključem ter lokalne ceste na Vipavskem Miren-Renče, Renče-Britof, Zalošče-Saksid in Preserje-Potoče.

Narasla reka Soča se kljub drugačnim pričakovanjem počasi umirja, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

1600 odjemalcev je ostalo brez električne energije in 110 transformatorskih postaj brez napajanja na območju Elektra Primorske, je za STA povedala tiskovna predstavnica Elektra Primorske Tjaša Frelih.

Poplavljanje se bo nadaljevalo tudi v sredo, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Geologi opozarjajo na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu in jugu države

Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih padavin je v zahodni in južni Sloveniji povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, opozarjajo na Geološkem zavodu Slovenije. Do tega lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Podrobnejša navodila za prebivalstvo so dostopna tudi na spletnih straneh geološkega zavoda.

Verjetnost plazenja zemlje se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih, svetujejo na zavodu.

Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, pa tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, opozarjajo.

Deli novico: