Po letu in pol temeljite prenove nekdanje zadružne mlekarne so danes v Vipavi uradno odprli posodobljeni objekt, v katerem nastaja mocarela. Mlekarno je pred dvema letoma kupilo slovensko podjetje v italijanski lasti Ekolat, tedensko pa v njem predelajo po 130.000 litrov mleka. Večino izdelkov izvozijo v Italijo.
POSODOBITEV: V Vipavi uradno odprli prenovljeno mlekarno
Vipavska dolina
V vipavski mlekarni so s poskusno proizvodnjo mocarele začeli že 15. maja letos, doslej pa so manj kot pet odstotkov mocarel prodali doma, je ob robu današnje otvoritve prokurist Ekolata Peter Selčan. Tedensko v njej predelajo okrog 130.000 litrov mleka, iz katerih izdelajo od tri so štiri tone mocarele. Delo je v novem obratu dobilo 15 delavcev. Med njimi sta dva iz Italije, nekateri med njimi pa so tudi nekdanji zaposleni iz zadružne mlekarne. V prihodnje načrtuje Ekolat dodatno zaposlovanje in večanje proizvodnje s sedanje ene na tri proizvodne linije.
Selčan je povedal še, da za izdelavo mocarele uporabljajo izključno slovensko mleko, ki ga zagotavlja solastnica Ekolata, Združena kmetijska zadruga Mlekop iz Gorenjske. Ta mleko odkupuje od šestih manjših kmetijskih zadrug. Želijo si, da bi lahko odkupovali tudi mleko bližnjih pridelovalcev v Vipavski dolini, vendar bo za to morala poskrbeti kmetijska zadruga, ki sedaj to mleko izvaža v Italijo.
Slovenija ima dovolj mleka za tovrstno predelavo
Odprtja se je udeležil tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki je izrazil zadovoljstvo nad obnavljanjem prehranske industrije v Vipavski dolini. Povedal je, da imamo v Sloveniji dovolj mleka za tovrstno predelavo v mlečne izdelke. Z večanjem predelave in proizvodnje pa bi v Sloveniji lahko porabili tudi tistih 40 odstotkov celotne proizvodnje mleka, ki jih izvozimo v tujino. "Tako bi izvozili končne izdelke za višjo ceno, doma pa zagotovili tudi kakšno delovno mesto več kot doslej," je dejal minister.
Direktorica najbližje zadružne mlekarne Planika v Kobaridu Anka Miklavič Lipušček pa je dejala, da z Ekolatom že sodelujejo, v njihovi industrijski trgovini celo prodajajo vipavsko mocarelo, in ga zato nimajo za tekmeca. Ob tem je izrazila željo, da bi v Vipavi ponovno začeli proizvajati tudi Nanoški sir, ki se ponaša z zaščitenim poreklom.