POVEZANI GORICI: Med mestoma poskusno vozi električni avtobus

Goriška

Na Goriškem želijo v javni mestni potniški promet vključiti avtobuse na električni pogon. Družba Nomago je zato mesti testno povezala z manjšim avtobusom na električni pogon, kar bo osnova za odločitev o morebitnem nakupu takega avtobusa v prihodnje. Na Goriškem ga je videti od začetka novembra, potnike pa bo med mestoma prevažal do 20. novembra.

Cena takega avtobusa je 180.000 evrov, stroški za njegov nakup pa bili trenutno višji od avtobusa z bencinskim motorjem. Vendar je treba misliti na prihodnost, so poudarili župani vseh treh goriških občin.

"Gre za pilotni projekt uvedbe električnih avtobusov v javni potniški promet, občini Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba pa sta med prvimi slovenskimi občinami, ki se odločajo za vstop v električno prihodnost," je na današnji predstavitvi povedal glavni izvršni direktor Nomaga Sandi Brataševec.

Električni avtobus lahko naenkrat prepelje do 20 potnikov, saj ima osem sedežev in 12 stojišč, zaradi posebne rampe pa je prijazen tudi do invalidov na vozičkih in potnikov z otroškimi vozički. Z eno polnitvijo baterije lahko opravi 80 kilometrov, kar je za trenutnih pet voženj po 14 kilometrov dnevno dovolj. Sicer pa se zaradi sončnih celic lahko polni tudi med delovanjem ob sončnem vremenu.

Novogoriška mestna občina je trenutno v fazi izbire koncesionarja za opravljanje javnega mestnega potniškega prometa. Med pogoji za podelitev koncesije je tudi ta, da mora imeti koncesionar vsaj en električni avtobus. Želja pa je, da bi v prihodnjih petih letih prešli na električni pogon vseh avtobusov.

Pri podelitvi koncesije bo poudarek tudi na tem, da bodo morali mestni avtobusi voziti pogosteje kot sedaj. Lahko pa se zgodi, da bodo vožnje z mestnimi avtobusi za uporabnike tudi delno plačljive in ne brezplačne, kot so sedaj. Izbira koncesionarja bo zaključena prihodnje leto.

Deli novico: