POVRATNI 'KAZENSKI PAKET' ŽE NA POŠTI: Kakšne kazni so zaračunali slovenskim ribičem?

Piran

Hrvaška policija je danes poslala prvih enajst kazni slovenskim ribičem, ker naj bi kršili državno mejo v Piranskem zalivu, potem ko so zaradi enakih razlogov prve kazni iz Slovenije prejeli tudi hrvaški ribiči. Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je dejala, da je bila Hrvaška prisiljena odgovoriti z enakim ukrepom.

Hrvaško notranje ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo, da so poslali prvih enajst plačilnih nalogov na naslove slovenskih kršilcev hrvaškega zakona o nadzoru državne meje v Piranskem zalivu.

Kot so pojasnili, je šest plačilnih nalogov za posameznike, ki imajo registrirana plovila, pet pa za pravne osebe. Navedli so, da so za pravne osebe predvidene kazni v višini 16.000 kun (2134 evrov), za posameznike pa 2500 kun (334 evrov).

Pejčinović Burićeva je danes izrazila obžalovanje Hrvaške, ker je "slovenska stran s pošiljanjem kazni hrvaškim ribičem kršila dosedanji dogovor o izogibanju incidentom". "Zaradi zaščite našega ozemlja smo bili prisiljeni odgovoriti z enakim ukrepom," je izjavila.

Znova je poudarila, da v skladu z mednarodnim pravom ni mogoče izvajati enostranskih odločitev, kar velja tudi v primeru arbitražne sodbe, ki jo Hrvaška ni sprejela. "Zato ni nobenih sprememb na terenu, torej meja ostaja sredi Piranskega zaliva," je izjavila vodja hrvaške diplomacije.

Povedala je tudi, da hrvaškim ribičem ni treba skrbeti zaradi slovenskih kazni, ker da jim bo hrvaška država nudila vso pravno pomoč pri iskanju rešitve za situacijo, v kateri so se znašli.

Erjavec: Gre za absurd, nekakšno 'papagajsko politiko'

Hrvaška želi po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca očitno na vsak način izsiliti pravico do izvajanja pristojnosti v slovenskem morju, a meja je določena na podlagi arbitražne razsodbe in absurdno je, da želi hrvaška stran zdaj izvajati pristojnosti tam, kjer je slovensko morje. "Če sem zloben, bi lahko rekel, da gre za nekakšno papagajsko politiko," je še dejal.

Karl Erjavec

Ribičem je Erjavec danes zatrdil, da "ni nobene bojazni", saj nima Hrvaška "nobene pravne podlage" za kaznovanje slovenskih ribičev, ki lovijo v slovenskem morju na podlagi meje, določene s strani arbitražnega sodišča.

Tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je v Bruslju – še pred novico, da so s hrvaške strani kazni že dejansko poslali –, ocenil, da so napovedane kazni slovenskim ribičem, ki lovijo v slovenskih vodah, "izjemno huda provokacija". "Namesto da bi bili že daleč v implementaciji in iskali skupne projekte, se s temi provokacijami Hrvaška od tega oddaljuje," je ocenil Židan.

Ribiči lahko računajo na pravno pomoč

Tako Erjavec kot Židan sta spomnila, da je slovensko ministrstvo za kmetijstvo pripravilo določene ukrepe, kot sta zagotavljanje pravne pomoči ribičem, če bi prišlo do kakšnih zapletov, in možnost nadomestil. Erjavec je na novinarsko vprašanje glede morebitnega plačevanja hrvaških kazni tudi odločno dejal, da "je absurdno, da bi slovenski ribiči plačevali kazni zato, ker lovijo v slovenskem morju", ter da "o tem sploh ni govora".

Dejan Židan 

Židan je spomnil, da so se s slovenskimi ribiči dogovorili, da bo država prevzela na svoja pleča morebitne sodne stroške in da bo pomagala v primeru poškodovanja lastnine ribičev. Prav tako bodo ribiči dobili odškodnino, ker ne morejo uresničevati vseh pravic iz ribolova, in sicer 250 evrov na tekočo dolžino plovila. To se izplačuje že letos, in sicer so možni štirje zahtevki, po eden na pol leta, je še povedal Židan in napovedal, da bodo ribiči, ki bodo izpolnjevali pogoje za pridobitev te odškodnine, izplačila dobili v dveh do treh mesecih.

Na ravni zunanjih ministrstev oziroma ministrov med Slovenijo in Hrvaško se sicer januarja "ne dogaja nič". Kot je pojasnil Erjavec, s hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić nima nobenih stikov, še posebej potem, ko je izjavila, da je bila meja med državama določena 25. junija 1991. To namreč pomeni, da "je povsem nekredibilna", s takšnim ministrom pa se je težko pogovarjati, je še dejal Erjavec.

Erjavec je medtem na vprašanje, kaj bo, če bodo izrečenim kaznim sledili dolgotrajni sodni postopki, medtem pa bodo ribiče, ki bodo želeli prečkati mejo, tam maltretirali hrvaški policisti, zatrdil, da "se to ne bo zgodilo". "Nobenega maltretiranja ne bo ne naših ribičev in ne naših državljanov. Država bo storila vse, da zaščiti ne le slovenske ribiče, ampak vse slovenske državljane," je odgovoril.

Na vprašanja, kdaj namerava Slovenija odgovoriti na omenjeno hrvaško noto, je zunanji minister spomnil, da hrvaška stran sploh še ni odgovorila na tri diplomatske note, ki jih je Slovenija v Zagreb poslala decembra. Po pravilih diplomacije je sicer ponavadi rok za odgovor 30 dni, a "nam se nikamor ne mudi, zlasti ne na takšne absurdne diplomatske note", je še dejal.

Deli novico:

Prišel |  30 .01. 2018 ob  13: 42
je čas, da zapremo mejne prehode z Hrvaško- zaradi tehničnih težav !
ALERGICEN NA PECIROVIC |  30 .01. 2018 ob  11: 37
treba je ta primitivizem ,ki ga preganja Pecirovic Buric ignorirati.Ona ne zna drugace-ze kako zavija njene usnice pri neumnih izjavah me provocira.Odprimo racun za ribice in ce jih je res strah za finance bomo nekaj nakazali
evo na |  30 .01. 2018 ob  08: 40
to je posledica ko verjameš politikom, vsi ribiči v Istri bodo nosili posledice tega, Zagreb in Ljubljana pa položnic sigurno ne bodo plačali.
Dani |  30 .01. 2018 ob  08: 20
Ker se politiki ne morejo zmenit, bojo za to plačevali posamezniki:))
@Vladoiu |  30 .01. 2018 ob  07: 32
Ni potrebe po implementiranju s strani Hrvaške, saj je arbitražno sodišče dalo rok 30. 12. 2017, da se to stori. Dejanja s strani Slovenije niso enostranska...Kahl ima na žalost kar prav.
Vladoiu |  29 .01. 2018 ob  20: 11
-6
A Slovenija ima pravno podlago za kaznovanje hrvaških ribičev? Kolikor vem, arbitraža ni implementirana z obeh strani. Enostransko se ne da nič tako da - Kahl bla bla... Kako boš zaščitil slovenske državljane na Hrvaškem? Boš streljal ven iz tvojega vikenda? Karel " blabla" Erjavec, težke bodo volitve zate...
So nam poslali |  29 .01. 2018 ob  19: 11
Toaletni papir...