PRELETAVALA NAS BODO VOJAŠKA LETALA: Obljubljajo, da se bodo izogibali nizkemu letenju

Slovenija

Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna ter na območju Mirnske doline in Suhe krajine bo od danes do petka potekalo usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev. Območje izvajanja usposabljanja se bo dnevno določilo glede na trenutne vremenske razmere in bo potekalo v časovnih intervalih med 9. in 21. uro.

Usposabljanje bodo podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske in zavezništva, na osrednjem vadišču tudi posadke minometov, je razvidno s spletne strani Slovenske vojske.

Načrtovano letenje bo dnevno potekalo z intenzivnostjo do dveh letalnikov. Pri usposabljanju bodo upoštevali zakonska določila in ostale predpise, ki urejajo letenje na nizkih višinah z vojaškimi letalniki. Piloti se bodo v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji, slušatelji tečaja pa bodo usposabljanje na javnih površinah zunaj vadišč Slovenske vojske izvajali brez uporabe orožja, streliva ali drugih vadbenih sredstev.

Kontrolor združenih ognjev predstavlja edino povezavo pilota s tlemi. Natančno mora poznati razmere na tleh in v zračnem prostoru, imeti mora dober pregled nad tarčami in nanje voditi pilota. Od leta 2016 so bili v Sloveniji izvedeni štirje tečaji za kontrolorje združenih ognjev, ki jih je uspešno končalo 19 slušateljev iz Slovenije in petih partnerskih držav. Na tokratnem usposabljanju prvič sodelujejo slušatelji iz treh novih držav.

Deli novico:

Tpkhv |  26 .09. 2018 ob  05: 38
Dvomim da bo slo tolko ur,bencina in denarja samo za vaje...naj gredo na simulator seveda ce se ne bo zacelo v kratkem kaj dogajat oz.se kuha
Eho |  24 .09. 2018 ob  15: 26
Orožje je namenjeno zbiranju bogastva.
Tabornica |  24 .09. 2018 ob  14: 18
Kontrolorji združenih ognjev? Kaj to so taborniki in skavti? V kaj se meče denar ...
Komunjara prava |  24 .09. 2018 ob  11: 40
Jst bom spil pol litra šnopca. Pa da jih vidim.
KAJPAJAZVEM | danes ob 11:17  |  24 .09. 2018 ob  11: 38
Ja potem bi se streljali vsepovprek, ker bi vsak sumil, da ga nekdo hoce zgazit s tovornjakom.

Kaj ti ni amerika zadosti kot primer kam pelje oborozevanje?
Justino |  24 .09. 2018 ob  11: 35
-1
Prvo je to nepotreben strošek-vese kdo to plača,drugo je zvočno in zračno onesnaženje veliko. Sem proti !
KAJPAJAZVEM |  24 .09. 2018 ob  11: 17
Ja, res je, orožje je namenjeno pobijanju ljudi. Toda dokler se z njim pobija tiste, ki ogrožajo zdravje in življenje nedolžnih, nimam nič proti. Raje vidim, da ubijejo enega, ki se odpravi na strelski pohod kot pa da eden na strelskem pohodu ubije 25 nedolžnih. Raje vidim, da ubijejo enega samomorilskega terorista, ki se odpravi med množico z bombo okoli sebe kot pa da on aktivira to bombo sredi množice. Raje vidim, da ubijejo enega, ki se s tovornjakom nameni v množico kot pa da ta eden s tovornjakom res zapelje v množico...

In če bi imel možnost, bi tudi jaz za pasom nosil pištolo. Ne zato, da bi streljal vse povprek ampak samo zato, da bi ustrelil tistega, ki bi šel naravnost name in moje otroke.
muffa |  24 .09. 2018 ob  10: 56
orožje je namenjeno pobijanju ljudi
Bencinar |  24 .09. 2018 ob  10: 12
Super, kdo plačuje gorivo? Kdo plačuje osnenaževanje? Kdo plačuje ta zarjavel pleh? Samo za v razrez.... Podobno kot naši politiki