PREŠERNOV ROJSTNI DAN: Čas za brezplačno dozo kulture

Kultura

Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, bo danes odprl vrata številnih kulturnih ustanov po vsej Sloveniji. V 54 krajih bo ponudil skupaj več kot 320 brezplačnih dogodkov - predstav, razstav, koncertov, predavanj, vodstev in delavnic. Letošnji bo obenem uvod v Evropsko leto kulturne dediščine.

Simbolno odprtje Evropskega leta kulturne dediščine v Sloveniji bo v organizaciji ministrstva za kulturo dopoldne v ljubljanski Narodni galeriji, kjer bo sicer dogajanje potekalo skozi ves dan. Ponudba dogodkov ob Ta veselem dnevu kulture bo tradicionalno najbolj pestra v Ljubljani in Mariboru, živahno pa bo tudi drugod po Sloveniji.

V Kopru bo vrata odprl Pokrajinski muzej, v Izoli mestna knjižnica, v Piranu pa Obalne galerije ter Pomorski muzej. Obiščete pa lahko tudi Kobilarno Lipica.

S pobudo, ki bo potekala 18. zapovrstjo, želi ministrstvo za kulturo skupaj s sodelujočimi ustanovami, teh je letos 140, kulturne vsebine približati tistim, ki v kulturne institucije zaidejo redkeje. Število obiskovalcev se je v minulih letih gibalo okrog 30.000. Na ministrstvu letos upajo na podoben obisk.

V Ajdovščini se pobudi pridružujeta Pilonova galerija ter Goriški muzej. Prav tako vrata odpirajo muzejske enota na gradu Kromberk v Dobrovem ter Novi Gorici in Vipavi, obiskali pa boste lahko tudi Frančiškanski samostan Kostanjevica, SNG Nova Gorica ter tamkajšnji pokrajinski arhiv. V Tolminu lahko pokukate v Tolminski muzej ter rojstno hišo Simona Gregorčiča.

Z dnevom odprtih vrat je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Na ta dan se združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture.

Evropsko leto kulturne dediščine 2018 pa bo leto najrazličnejših dogodkov in projektov po Evropi, organiziranih z namenom vzbuditve zanimanja za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih.

Deli novico:

Oberkrainer |  03 .12. 2017 ob  09: 30
Prešern, na zdravje!