PRIDITE NA KRAŠKO GMAJNO! Samonikle rastline za kulinariko in dediščina gradov

Slovenija

Festival kraška gmajna se danes začenja z javnim posvetom o vlogi gradov v razvoju podeželja v Štanjelu. Rdeča nit tokratnega festivala sta dediščina gradov na Krasu in tamkajšnje uporabne samonikle rastline, je za STA pojasnil Borut Kokalj iz Parka Škocjanske jame. Na to temo bo tako potekalo več okroglih miz, pohodov in delavnic.

Festival, ki se bo odvijal v različnih kraških krajih, bo obiskovalcem ponudil med drugim kar nekaj okroglih miz na temo gradov ter tematskih pohodov o gradovih in samoniklih rastlinah Krasa. Potekala bodo tudi predavanja, razstave in delavnice, med drugim ustvarjalne in kulinarične. Na njih bodo obiskovalci lahko okušali jedi, pripravljene iz samoniklih rastlin, in se naučili, katere rastline so uporabne in katere strupene.

"Festival kraške gmajne je festival trajnostnega turizma, festival interpretacije kulturne in naravne dediščine Krasa. Osredotočili smo se bolj na tisto manj poznano dediščino, bolj skrito dediščino, ki pa ni nič manj zanimiva ali kvečjemu še bolj zanimiva od tiste bolj znane," je pojasnil Kokalj.

Kot je dodal, festival poteka dvakrat letno, saj želijo obiskovalcem dogodka prikazati kulturno krajino krasa in kraško gmajno v vseh svojih lepotah in oblikah. Kraška gmajna je namreč ena najstarejših kulturnih krajin v Evropi, hkrati pa tudi eno najbolj pestrih oz. biološko raznovrstnih območij.

Svojo podobo je po besedah Kokalja začela dobivati že pred tisočletji, ko je človek začel postavljati kamenje v suhe zidove. Danes jo tako prepleta več tisoč kilometrov suhih zidov in stilskih hiš. "Z zapuščanjem kmetijstva je vsa ta dediščina začela izginjati izpred oči tako domačinov in obiskovalcev," je dodal Kokalj. Poleg tega se je zavedanje o pomenu te dediščine začelo izgubljati. In ravno zato je namen festivala obujanje dediščine, ki se skriva na tej kulturni krajini - kraški gmajni.

Festival, ki letos poteka že tretjič, bo trajal vse do 2. maja. Sicer pa festivalu vedno določijo rdečo nit, eno, ki je vezna na kulturno dediščino, in eno, ki je vezana na naravno dediščino. Glede na rdečo nit festivala pa se izvajajo najrazličnejše aktivnosti in delavnice.

Deli novico: