PRIHAJA NADPOVPREČNA SEZONA ORKANOV: Nevarnost preti od junija do novembra

Svet

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je v četrtek podala oceno letošnje orkanske sezone v Atlantskem oceanu, ki se uradno začne 1. junija. Letos pričakuje nekoliko hujšo sezono od povprečja z od deset do 16 močnimi neurji. Napoveduje od pet do devet orkanov in najmanj enega do štiri močne orkane najmanj tretje stopnje.

NOAA je za lansko sezono pravilno napovedala nadpovprečno močno orkansko sezono. Orkan Harvey je razdejal Teksas okrog Houstona, Irma z najvišjo, peto stopnjo, je divjala po Karibih in na Floridi, Maria pa je razdejala Portoriko, ki še vedno ni povsem okreval.

NOAA orkane razvršča po moči od 1. do 5. kategorije, kar pomeni hitrosti vetra od 120 do nad 250 kilometrov na uro. Povprečna orkanska sezona v Atlantiku pomeni 12 neurij s šestimi orkani, med njimi tri veliki orkani najmanj tretje stopnje s hitrostjo vetra najmanj 180 kilometrov na uro.

Čeprav sezona uradno traja od 1. junija do 30. novembra, lahko neurja nastanejo kdajkoli. Najhuje običajno od sredine avgusta do sredine oktobra.

Deli novico: