PRIMORCI NASEDLI SPLETNEMU IZSILJEVANJU, MED NJIMI TUDI NAJSTNICE: Pred spletno kamero odvrgli oblačila

Kronika

Nekaj Primorcev se je poleti znašlo v zelo hudi zagati, ker so nasedli spletnim izsiljevalcem. Potem ko so pred spletnimi kamerami oziroma pred privlačno mladenko odvrgli vsa oblačila, so prejeli zahtevo za denar, pišejo Primorske novice.

Kar nekaj uporabnikov elektronske pošte je letos poleti na svoje elektronske naslove prejelo sporočila neznancev, češ, da imajo njihove razgaljene posnetke. Zahtevali so, da jim plačajo določen znesek, sicer bodo njihove računalnike okužili z virusom. V še malce večjih težavah so se znašli tisti Primorci, ki so se pred spletno kamero dejansko slekli do golega.

Kot so za Primorske novice pojasnili na novogoriški policijski upravi, so letos obravnavali tri prijave izsiljevanja. V vseh primerih so bili žrtve odrasli moški. Sledi za izsiljevalci po ugotovitvah policije vodijo v tujino, v afriške in azijske države.

Na drugi strani privlačna mladenka

Stik z žrtvami naj bi navezali preko družbenih omrežij, Skypa in Facebooka. Najprej naj bi se z njimi začeli pogovarjati preko spletne kamere, in sicer s privlačno neznanko, pred katero so se nato slekli do golega. Komunikacijo so neznanci posneli, nato pa pričeli izsiljevati za denar.

V vsakem primeru slačenje med pogovori z neznanci preko spleta in pošiljanje svojih golih fotografij policisti odsvetujejo. Če pa se že znajdete v podobni zagati, kot je opisana zgoraj, takoj prekinite komunikacijo in blokirajte stike. Izsiljevalcem ne smete dati vedeti, da ste v stiski. Nikar jim ne nakazujte denarja in ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu izbrisali posnetke. Od vas bodo zahtevali vedno večje zneske, opozarjajo policisti in strokovnjaki Nacionalnega odzivnega centra SI-CERT.

Zahtevki za denar so zelo visoki

SI-CERT beleži veliko primerov spletnega izsiljevanja z intimnimi posnetki odraslih oseb. Nedolžnemu pogovoru z neznanko na družbenem omrežju sledi izsiljevanje za zneske od 1700 do 5000 evrov in več, piše časnik. Ob tem zagrozijo, da bodo posnetke posredovali prijateljem in sorodnikom, če ne bo plačila. Število žrtev naj bi bilo večje, kot so uradni podatki, saj jih veliko zadeve ne prijavi. Poleg odraslih naj bi bile pogoste žrtve tudi najstniki obeh spolov. Nekaj primerov, v katerih so bile žrtve najstnice, so po navedbah časnika obravnavali tudi primorski policisti.

Če se vaše intimne fotografije ali druge sporne vsebine pojavijo na spletu, se obrnite na SI-CERT, kjer vam bodo v pomoč pri odstranjevanju vsebin s spleta.

Naj vas ne prestraši, izsiljujejo tudi z lažnimi trditvami

Poleti je več oseb prejelo tudi elektronsko sporočilo neznanca iz tujine, ki je zatrjeval, da je računalnik okužil z virusom in da je osebo posnel med masturbiranjem. Podatke o kontaktih naj bi dobil na družbenih omrežjih. Uporabniku je dal na voljo nekaj časa, da plača v eni od kriptovalut, sicer je grozil, da bo posnetek poslal vsem kontaktom.

O podobnih lažnih sporočilih so poročali tudi iz Italije. A strokovnjaki zatrjujejo, da takšna sporočila preprosto obravnavate kot vsako drugo neželeno pošto, še piše časnik.

Deli novico:

EJ ta Bigboss |  11 .10. 2018 ob  10: 29
Pa res iz komentarja do komentarja dokazuje kako je neumen.

Peezda, saj nemores verjet koliko ljudi je funkcionalno nepismenih in se tega ne zaveda.
Bigboss | včeraj ob 17:21  |  11 .10. 2018 ob  10: 27
Jedli so jaboko spoznanja in ko so ga pojedli so spoznali ,da so goli in jih je bilo sram pred bogom. Izvirni greh je pa ta da so jedli jabolko spoznanja, torej ,da je hotel clovek spoznavati stvari neodvisno od boga.

Kar pomeni, da NI okej ce si nag, ker je ta zgodba o jaboklu razlaga O NASTANKU tega ZAKAJ NI OK ,da si nag in to pravilo velja za krscane. Je razlaga pravila ki velja ZDAJ. Kar je bilo prej je samo nastavek za uvest zakon ki velja ZDAJ.

"Zatorej se stotic si dokazal, da nimas pojma logicno sklepati, kaj sele razumevati prebranega."
jna vojnik |  10 .10. 2018 ob  19: 28
ma ni problema , če mi daste 100 euriču vam pokažem use pod pasom aaaaa----- samu str sm pa 68let
Bigboss |  10 .10. 2018 ob  17: 21
-2
Uf so mi izbrisali komentar. Moram biti bolj olikan. Ker se mi zdi to pomebno, bom napisal se 1x.

Nesrecnik, prazaprav si ti tukaj neumnez, ker ne razumes, da so se pokrili sele nato, ko so jedli iz drevesa, ker je bil to izvirni greh..

kar pomeni, da pred tem in v bistvu je (bilo) vse ok, ce si (bil) nag :) in verjetno je se, ce ne mislis, da si prevec pameten kot ti, v resnivi pa glup

Zatorej se stotic si dokazal, da nimas pojma logicno sklepati, kaj sele razumevati prebranega.
MERJO |  10 .10. 2018 ob  16: 06
Prou jin je. So mogli jet na plajo ne bulit v kišto!
Bigboss |  10 .10. 2018 ob  16: 03
Res so perverzni. Sigruno ko grejo lulat, si me dajo rokavice in ne pogledajo v drugo stran. Kaksna sramota. Tipi so celo pohotni!! Kako si upajo!!!
Perverzneži |  10 .10. 2018 ob  15: 53
-1
prav jim bodi!!!!!!
Geza | danes ob 13:05  |  10 .10. 2018 ob  14: 07
-3
Eh Geza, nisi zadosti razgledan ,da bi lahko tr0llal kao krscan.

Adam in eva sta se pokrila ,takoj potem ko sta jedla sadez spoznanja. Nimas pojma niti o OSNOVAH krscanstva.
Geza |  10 .10. 2018 ob  13: 05
Nagost ni sramota !
Bigboss |  10 .10. 2018 ob  13: 03
Sturloti so edino zato ker so sli prijavit policiji in sedaj se jim policaji in folk v novicah smeji.

Drugace ne bi nihce vedel za to in bi ostali sturloti samo zase, kot vsi ostali.
Saj,  |  10 .10. 2018 ob  12: 21
bedaka te naredijo tudi povsem legalno.

1. V pisarnah se vse več podpisuje elektronsko. Kdo pa ima zagotovilo za kaj oz. kdaj se ti podpisi potem izrabljajo ? Ti enostavno podpišeš tablico in to je to, v kaj je to povezano pa se ne moreš prepričati.
Ben kaj |  10 .10. 2018 ob  12: 05
24
ku si šturlo si šturlo ino plačej.