PRIMORSKA ZMAGA NA EMI: Lea Sirk bo zatresla Portugalsko (VIDEO)

Glasba

Slovenijo bo maja na tekmovanju za Pesem Evrovizije v Lizboni zastopala Lea Sirk. Med osmimi tekmovalci, ki so si nastop v finalu priborili že v predizboru preteklo soboto, so jo izbrali gledalci in poslušalci ter strokovna žirija. To je najbolj prepričala ravno Leina skladba Hvala, ne!, medtem ko so gledalci največ glasov namenili BQL. Zmagovalka Lea ljudem sporoča, da so lepi takšni, kot so. "Vsi smo vedno raje drugi lik. Novi lik Lee se bori proti postavljanju filtrov pred svoj obraz zato, da bi bila drugim lepa. Želim, da bi tudi drugi to ugotovili."

"Hočem, da se zatrese cela Portugalska," je po zaključnem nastopu povedala Lea Sirk.O zmagovalcu, ki je postal slovenski predstavnik za 63. tekmovanje za Pesem Evrovizije 2018, je odločalo šest žirij ter gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Razmerje ocen oz. točkovanja žirij in telefonskega glasovanja je bilo 50 proti 50.

V finalu za izbor slovenskega predstavnika na Evroviziji so sicer nastopili še Proper s pesmijo Ukraden cvet, Lara Kadis z Zdaj sem tu, BQL s Promise, Indigo z Vesno, Ina Shai s pesmijo Glow, Marina Martensson z Blizu in Nuška Drašček z Ne zapusti me zdaj. 

Žirija slovenskega uradnega kluba oboževalcev OGAE Slovenija je največ točk podelila Lei Sirk, ki je navdušila žirije glasbenih ustvarjalcev, radijsko in televizijsko žirijo, pa tudi žirijo nekdanjih slovenskih predstavnikov na Evroviziji. Mednarodna žirija, v kateri je bila tudi zmagovalka Evrovizije 2013 danska predstavnica Emmelie de Forest, pa se je odločila za Ino Shai. Gledalci in poslušalci so s telefonskimi klici oz. kratkimi sporočili najbolj podprli BQL.

Večer sta vodila Vid Valič, ki je Emo označil za "najpomembnejši glasbeni spektakel pri nas", in stara znanka Eme pevke Raiven. Tekmovalcem je družbo v zaodrju delala hrvaška komičarka Andrea Andrassy.

Lea Sirk: Še sama ne ve, s čim jih je prepričala

"Najbrž so začutili mojo neobremenjenost, ker sem bila res sproščena. Nisem si mislila, da bom kdaj sposobna v živo tako sproščeno nastopiti. Ne bojim se velikih izzivov. Za sabo imam že nekaj oddaj, kjer sem morala biti iz tedna v teden res suverena in mislim, da se takšne izkušnje poznajo na takih odrih," je po zmagi povedala za STA.

Evrovizijski oder je kot spremljevalna vokalistka 28-letnica, ki je študirala flavto v Ženevi ter širši javnosti postala bolj znana po zaslugi 3. sezone Bitke talentov, že okusila. Leta 2014 je spremljala Tinkaro Kovač na Evroviziji v Koebenhavnu, dve leti kasneje v Stockholmu pa ManuEllo.

Tokrat bo nastop na Evroviziji, ki jo vsako leto spremlja okoli 200 milijonov ljudi, še poseben izziv, ki pa se ga ne boji: "Tega odra se ne bojim, niti tolikšne množice. Bo pa to poseben izziv. Vem, da me bo polovica ljudi sovražila, polovica pa me bo začutila. Delam za tistih 50 odstotkov," je povedala pevka in poudarila, da sicer svoje spremljevalne vokale vedno jemlje zelo resno.

Lea Sirk in Tomy DeClerque, ki je z zmagovalko napisal glasbo in aranžma, pod besedilo pa sta se podpisala Lea in Anej Sirk.

Lea Sirk bo Slovenijo v Lizboni predstavila na drugem predizboru 10. maja. Tega, da bi pesem odpela v angleški, ali morda celo v portugalski različici, ne izključuje. Vsebino pesmi o virtualnosti življenja, ki je sprva nastala v angleščini, lahko, kot je poudarila glasbenica in tudi mama dveh otrok, med Evropejce prenese v katerem koli jeziku.

Omar Naber: Lea najboljša možna izbira za na Evrosong

Kakšen recept za evrovizijski nastop pa ima za novo slovensko predstavnico na tekmovanju, na katerem Slovenija sodeluje že od leta 1993, dvakratni zmagovalec Eme Omar Naber? "Nisem ji dajal nobenih napotkov, ker je punca zelo zrela, pametna in mislim, da si zmago zasluži. Je tudi najboljša možna izbira za na Evrosong. Pustimo se presenetiti. Zna priti zelo daleč," je za STA povedal Naber.

Deli novico:

@xxl |  27 .02. 2018 ob  07: 04
Pa ne gledat, če ti gre na bruhanje. Simple ko burek.
ga.Lea  |  26 .02. 2018 ob  21: 47
Zelo lepa ženska z lepim glasom elegantna želim vam vso srečo ker imate kaj pokazat čudovito jaz sem vesel da ste zmagala!
Benji |  26 .02. 2018 ob  15: 12
-2
Lea, Izola, ta prva
ukinit |  26 .02. 2018 ob  11: 33
RTV prispevek.
xxl |  26 .02. 2018 ob  11: 12
Vodenje je blo za bruhat! Kaj naša tv nikoli ne analizira javnega mnenja? Fore, ki jih nihče ne šteka, neprimerne in brezvezne. Nobenega glamurja, publika..je sploh bla? ZA NIČ TEKMOVANJE...in tudi pesmi so ble za bruhat!
Koprčan |  26 .02. 2018 ob  10: 55
Lea je super in odlična pevka, a ta komad je za bruhat. V bistvu ni bilo niti enega poslušljivega, neverjetno. :/
momo kapor |  26 .02. 2018 ob  10: 15
Ali bom še kdaj spremljal EMO?....." NE, HVALA"
Rezultat je sledeč |  26 .02. 2018 ob  10: 11
Celo noč sem opravljal matematičnii problem z dvema neznankama. Tužna su zelena polja, gdje smo se volili mi. Pritte v drugem življenju.
Arts and Crafts |  26 .02. 2018 ob  09: 45
Pred mnogimi leti, smo pogosto koristili izraz "za jugoslovanske razmere" in s tem opravičevali nesposobnost na raznih področjih.
To ni veljalo za pop in rok glasbo, ki sta bili v nekdanji jugi res na svetovnem nivoju, če že hočemo postavljati nivoje popularni umetnosti.
Danes smo samostojni, nimamo več "jugoslovanskih razmer" in kakšen je rezultat ?
Ma va... |  26 .02. 2018 ob  09: 10
Lea še kar vendar ne za velika tekmovanja, drugi nastopajoči za se zjokat. Vsa besedila podenj, plagiatov čez glavo. Če mislijo da je scena in ples vse, ok, ampak kandidirali so Evrosong in ne za cirkus Moire Orfei.
Pa še napovedovalca.
Naučena zrežirana, prepotentna loleka, brez oblike in vsebine, z velikima nosoma, antipatično predstavljeno s poskusi kopiranja podobnih predstav v tujinii.
Raiven, che caz.. significa, ne bo nikoli Baglioni in še manj Unziker, čeprav je imela veliko razpoko čez srce.
jaz |  25 .02. 2018 ob  21: 07
-1
meni je všeč, sem jo pred prazniki poslušala na Titovem trgu in ima krasen vokal....zasluženo ! Čestitke.
Mixo |  25 .02. 2018 ob  20: 44
Mah, to je običajen turbo mix komad, kot jih že leta poslušamo prav vse povsod.
Pevka poje odrezano po ritmu, namesto da bi držala neko melodijo.
Kje pa piše, da mora pevec spremljati bobne ?
Pravi raperji to znajo, drugi pa raje naj ne poskušajo.
Aranžma zveni, kot da je narejen doma.
Na kratko "komad za enkratno uporabo".

1