PRIMORSKI LOVCI BI POSTRELILI VEČ: Napadi na domače živali, manj divjadi

Slovenija

V zadnjih nekaj letih se je število zveri na Primorskem povečalo, predvsem velja to za volkove, so ugotovili na današnji okrogli mizi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) v Ajdovščini. Rešitev težav bi pomenil večji odstrel tako volkov kot tudi medvedov, kar so zaradi vse manjše populacije druge divjadi predlagali lovci in gozdarji.

"Dejstvo je, da ta populacija medvedov in volkov številčno narašča, kar nam kažejo različni kazalniki, ki jih spremljamo na Zavodu za gozdove vsako leto. Posebno velik skok v porastu števila medvedov se je pokazal v lanskem letu, medtem ko pri volkovih lahko ocenjujejo njihovo število prek DNK-analiz, vendar tudi te kažejo na njihovo povečanje v dveh tropih na območju med rekama Vipava in Idrijca," je povedal Iztok Koren iz Zavoda za gozdove.

Ne le številnejši napadi na domače živali, v gozdovih Nanosa in Trnovsko-Banjške planote je vse manj divjadi, pa so povedali lovci. "Zaradi nepravilnega gospodarjenja prihaja v našem prostoru do prevelikih odstopanj, ki motijo življenje, upravljanje in gospodarjenje z naravo," je dejal podpredsednik državnega sveta in KGZS Branko Tomažič.

Kritično do mestnih civilnih inciativ in do ljudi, ki odločajo v Ljubljani

Udeleženci okrogle mize so večkrat poudarili, da dosedanje reševanje težav z zvermi ni bilo uspešno. Najbolj so jih pri tem motili nasveti, naj za varnost domačih živali na paši kmetje poskrbijo z ograjevanjem pašnikov in pastirskimi psi. Visoke ograje bi prostor naredile neprehoden, to bi motilo tako divjad kot sprehajalce v naravi, so bili kritični.

Številne kritike so letele tudi na civilne iniciative in odločevalce v Ljubljani, ki ne razumejo življenja izvem mesta in zato dopustijo take razmere, kot so sedaj na podeželju.

Postavitev velikih ograj ne pride v poštev

Ob koncu so se tako prisotni kmetovalci kot tudi predstavniki lovskih družin strinjali z nekaterimi sklepi, ki jih bodo posredovali na ministrstvo za okolje in prostor. V sklepe so zapisali, da zahtevajo zmanjšanje števila volkov in medvedov, kmetom omogočiti varno pašo govedi in drobnice, volkove in medvede pa naj uvrstijo med lovno divjad.

Prisotni so bili prav tako proti postavljanju velikih ograj, ki pomenijo oviro pri prostemu gibanju v prostoru. "Država naj kot lastnik poskrbi, da zveri ne bodo delale škode. Prav tako pa zahtevamo, da upravljanje z zvermi iz ministrstva za okolje in prostor ponovno preide na ministrstvo za kmetijstvo," je še dejal Tomažič.

Rešitev bo potrebno najti, zbrani na današnji okrogli mizi pa pričakujejo, da jim bo država vendarle prisluhnila in uresničila sprejete sklepe. Sicer se bo zgodilo, kot je povedal nekdo od sodelujočih v razpravi, da bo zato, da bo volk sit in koza cela volk moral pojesti pastirja.

Deli novico:

Morilec |  08 .02. 2018 ob  10: 44
Vedno najde razlog da mori. Človek naj bi bil najvišja vrsta. Lovci samo dokazujejo da nismo. Lp
aničnebo |  08 .02. 2018 ob  09: 41
-3
moji dragi komentatorji. Ne streljajte v prazno. Tudi beseda mora imeti svoj namen tarčo po lovsko. Ne spuščajmo se na raven branjevk na tržnici. Takole bom povedal. Smo trije sorte moških, V ene smo ljudje, v drugi so trgovci in v tretji lovci. In tako kot trgovcu zmanjka papirja za pakiranje uporabi celofan in potrošniki vidimo kaj nam želi prodati, tako tudi lovci ko jim tarče bežijo iščejo bolj stoječo , laže dosegljivo tarčo. Lisice so že v vasi, puške tudi napolnjene, volk in medved se brezskrbno sprehajata po Hrušiškem in Nanoškem gozdu, zajec pa je nekje gor nad vasjo in teka po Malem polju , izpne se malo na vrh hriba in pogleda kaj se dogaja v dolini. Dokler lisička ne dobi legalitete in legitimitete v vasi, zajec je miren. Ni basen,
@Banda | danes ob 13:27 | danes ob 13:36 |  07 .02. 2018 ob  14: 02
Vidim ,ze da ne stekas, zato bom Prometej:
"A to da zveri zahrbtno koljejo nedolžne ovce, ki se ne morejo braniti je zate v redu? Pa da bi jih vsaj požrle. Ne, samo pokoljejo in grejo dalje."

Enacis dejanja cloveka z dejanji zivali. Torej so zate na enakem nivoju. Kadar pa se tice pravic zivali pa NE podpiras tega enakega nivoja.
@Banda | danes ob 13:27  |  07 .02. 2018 ob  13: 36
Btw stekas ,da s tvojo izjavo enacis zivali in clovestvo, torej tocno to ,kar TI NE PODPIRAS?
@Banda | danes ob 13:27  |  07 .02. 2018 ob  13: 34
Ja zivali zivijo po zakonu najmocnejsega. Po istinktu. Ljudje pa ne, lahko uporabljajo tudi razum, saj jih to razlikuje od zivali. Clovestvo je najmocnejsa zival na tem planetu in ce bi ziveli po zakonu najmocnejsega (kar itaq delamo) bi unicili cel planet (kar se dogaja)

Ko se darwinizem prenese na cloveske sisteme nastane socialni darwinizem , kar je pripeljalo do fasizma in nacizma.
@jaz |  07 .02. 2018 ob  13: 30
pri nas električni pastir ni preprečil pokola ovac.
@Banda |  07 .02. 2018 ob  13: 27
-1
A to da zveri zahrbtno koljejo nedolžne ovce, ki se ne morejo braniti je zate v redu? Pa da bi jih vsaj požrle. Ne, samo pokoljejo in grejo dalje.
@Zato | danes ob 11:35 | danes ob 11:44 | danes ob 11:50  |  07 .02. 2018 ob  11: 57
-1
No spet si se dokazal. Cisto vsak ki ne dohaja mentalno, uporabi stavek: "Ti filozofiras." CISTO VSAK.
TO je kot da bi priznal: NE RAZUMEM KAJ GOVORIS ZATO MOLCI.

Glej ki crnci , zenske in otroci so tudi imeli STATUS STVARI pred stoletji. IN LIH "FILOZOFIRANJE" je spremenilo ta odnos. Vse fizicne stvari nastanejo prvo v mozganih , potem v besedah in potem v fizicnem svetu.

Primerjave z nacisti so ti toomuch ker se noces pocutiti kriv in priznat svoje zmote.
Ce ne stekas da ti izpostavljas logiko: Pise v zakonu, torej je tako in ni kaj razmisljat.
Ti jaz izpostavim: Ni nujno ,da ce pise v zakonu na papirju je to prav in res. In zato sem ti dal primer nacistov.

Ma itaq si DEBIL, ce tako enostavnih miselnih dinamik ne razumes in ti jih moram razlagat.
In sterilizacija | danes ob 11:45  |  07 .02. 2018 ob  11: 52
-1
Je ucinkovita iz stalisca ucinka. Sterilizirane zivali se ne namnozijo tako hitro kot zivali ki imajo siri bivalni prostor in vec hrane, saj so njihovi konkurenti vrstniki mrtvi.

Jaz sem te vprasal kaj je UCINKOVITO , ne kaj se splaca iz EKONOMSKEGA vidika. (Prakticno ni tezje izvedljiva, ker ce ustrelis zival z metkom jo lahko ustrelis z uspavalom, in stroski se izenacijo v prihodnosti s presparanjem na STEVILU USMRTITEV = MANJSE STEVILO LOVCEV)

Vidis izkazal si ze. Bolitequrazz za naravo tebe....delas samo interese PRIMITIVNIH, EGOISTICNIH LOVSKIH HIS.
(Btw lovske hise delajo raziskave o naravi ne? O najboljsih medotah kontrole je tako? Hodijo (posiljajjo svoje clan) ena mednarodna izobrazevanja , sejme? So povezane in izrecno spostujejo mnejnje okoljevarsvenikov. Iscejo najmodernejse metode za ohranjat ekosistem?
Po mojem NE.


@Zato | danes ob 11:35 | danes ob 11:44 |  07 .02. 2018 ob  11: 50
-1
Ja, ja, definitivno imaš preveč prostega časa. Filozofiranje in abstrakcija pa ne zagotovo ne bo rešilo sveta v katerem živiš (samo vprašanje v katerem utopičnem svetu ti živiš? najbrž nekje visoko nad oblaki)

Primerjave z zločini nacistov in odstreli živali pa je res TOO MUCH! Za se vprašat po zdravi pameti!

Lep dan želim. In kot bi rekli lovci (kar jaz nisem!!!): Dober pogled!
In sterilizacija |  07 .02. 2018 ob  11: 45
definitivno ni bolj ucinkovita metoda: je dražja, časovno zamudnejša, praktično težko izvedljiva in tako naprej. Skratka, planirani odstreli na podlagi ocene ministrstva je daleč najbolj praktična in skozi desetletja (tudi v bistveno naprednejših državah kot je naša vukojebina, npr. v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Švici,...) dokazana metoda!
Zato | danes ob 11:35  |  07 .02. 2018 ob  11: 44
No si se izkazal za bedaka. Zivali imajo custva in doloceno mejo zavesti (btw ljudje so tudi zivali). Ker ima clovek razum in zavest , je clovekova DOLZNOST da ekosistem (zivali, naravo) = nas platnet ZASCITI. Kajti clovek ima moc zavestno spreminjati okolje v katerem zivi do tocke, da lahko vse unici, kar zival zavestno NE MORE.
Na kratko clovek je mocnejsi , zival je sibka. Jaz hocem zivet v svetu kjer mocnejsi zasciti sibkejsega, ker ce ne to pelje v socialni darwinizem. In ta mentaliteta se zacne pri zivalih.

Torej ce po zakonu ima nekaj status stvari , tvoja morala odpove, ker je zakon edino vodilo clovestva.
Tudi nacisti so imeli zakone o zidih in drugih rasah. Torej pridni nacisti so samo sledili zakonom ne? Morala ne velja nic v tem primeru in niso nic krivi za trpljenje miljonov ne?

1