PRISTAL V PRIPORU: V Ilirski Bistrici prijeli Iračana, ilegalce prevažal tudi v prtljažniku

Kronika

Policisti so v torek zvečer v Ilirski Bistrici zaustavili osebni avtomobil nemških registrskih oznak, v katerem je iraški državljan vozil štiri Irance, v prtljažnem delu pa še dva Iranca brez potnega lista. Zaradi ilegalnega prehoda državne meje je Iračan pristal v priporu, Iranci pa so zaprosili za azil, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Sliki sta simbolični. 

Za voznika in državljane Irana, ki so imeli potne liste, so policisti pri opravljanju rednih policijskih nalog ugotovili, da nimajo odtisnjenih vstopnih žigov Slovenije ter tako ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo so prestopili na nedovoljen način. Voznik nemškega avtomobila je državljan Iraka, prosilec za mednarodno zaščito v Nemčiji in imetnik nemškega potnega lista za tujce.

Kriminalisti iz Kopra so prevzeli postopek obravnave kaznivega dejanja, saj je obstajal utemeljen sum, da je voznik izvršil kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. Z načinom prevoza dveh v prtljažniku je bilo med prevozom ogroženo tudi zdravje in življenje oseb.

Iračanu odvzeli prostost

Prav tako so ugotovili, da so ilegalne prebežnike pretihotapili do Slovenije po t. i. balkanski poti preko BiH in Hrvaške. S tem dejanjem so storilci pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku najmanj 12.000 evrov.

Po končanem postopku so državljani Irana zaprosili za mednarodno zaščito, odpeljali so jih v azilni dom. Državljanu Iraka so zaradi podanega utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja odvzeli prostost. Po zaključenem policijskem postopku so ga s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje, preiskovalna sodnica pa je zanj odredila pripor, so še sporočili s policije.

Deli novico:

Justino |  19 .06. 2018 ob  06: 45
neudobna vožnja.
Mig 21 |  18 .06. 2018 ob  22: 39
K Vatovcu z njimi.
Vse prtljaznike |  18 .06. 2018 ob  21: 57
ODPRET!
Eko bogi |  18 .06. 2018 ob  18: 06
nič kriv in nasrkal. Samo vozil je avto...sej je priden, je prosilec.
To ni fer...