PROPADAJOČI VINOGRADI: Iščejo nove zakupnike Vrtojbensko-Biljenskih gričev

Goriška

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša si je danes ogledala območje Vrtojbensko-Biljenskih gričev na Goriškem, kjer zadnja leta propadajo vinogradi. Prej je vinograde, ki so v lasti Sklada kmetijskih zemljišč RS, vzdrževal vipavski Agroind, po stečaju podjetja pa so propadali. Sklad zdaj išče nove zakupnike.

Doslej so v zakup oddali 144 hektarov vinogradov, za preostalih 61 hektarov pa bodo ponovno objavili razpis še v letošnjem letu.

Tako na skladu kot na kmetijskem ministrstvu so si po besedah Strniše na območju želeli ohraniti vinograde, saj ti dajejo pokrajini svojevrstno in prepoznavno okolje. Zato so se dolgo časa odločali, kaj narediti, da bi to območje najemali resnično taki, ki bodo vinograde obnovili in tu gojili grozdje.

V prvem razpisu, objavljenem septembra lani, so v zakup oddali devet od sicer 11 lokacij na Vrtojbensko-Biljenskih gričih, je na današnji novinarski konferenci po ogledu povedala državna sekretarka Strniša. Z vinogradniki so sklenili zakupne pogodbe za obdobje desetih let, po začetku obnove pa bodo zakupne pogodbe pripravili za obdobje 30 let.

Veliko težav predstavlja tudi razpršeno lastništvo. Sklad kmetijskih zemljišč je sicer lastnik 99,6 odstotka vseh vinogradov na Vrtojbensko-Biljenskih gričih, vendar je na posameznih lokacijah še od 25 do 33 različnih majhnih solastnikov. Sklad sicer od solastnikov že odkupuje njihove deleže, vendar mnoge med njimi iščejo po celem svetu. Dokler ne bo rešeno lastništvo, pa tudi daljše zakupne pogodbe in predvsem obnova vinogradov ne bo mogoča.

Vinogradnik Igor Simčič, ki je najel 50 hektarov vinogradov na območju Vrtojbensko-Biljenskih gričev, je povedal, da je zakupno pogodbo podpisal spomladi, najemnino pa bo moral plačati za celo leto, čeprav tam ne more pridelati še ničesar. Zato je ob današnjem obisku Strniše prikazal težave ter sklad in ministrstvo za kmetijstvo pozval k reševanju težav.

Vinogradniki, ki so najeli tamkajšnje vinograde, namreč pričakujejo, da jih bodo oprostili plačila zakupa, saj na tem območju še nekaj let ne bo nobenega pridelka. Za obnovo pa bodo morali vinogradniki vložiti več milijonov evrov, da bodo ponovno obudili tamkajšnje vinograde.

Poslanec Matjaž Nemec pa je povedal, da na območju lahko poleg obnove vinogradov zaživi tudi turistična in predvsem športna ponudba. Tu že zdaj izvajajo različne pohode in kolesarske izlete, to pa je po Nemčevem mnenju tudi dobra dopolnilna dejavnost kmetijstvu, kar dokazujejo tudi v Goriških Brdih.

Deli novico: