PRVIČ V ZGODOVINI PRAV NA OBALI: Tekma, s katero bodo pripeljali pomembne zalivske poslovneže

Obala

Koper, Ankaran, Izola in Portorož bodo 23. septembra prihodnje leto prvič v zgodovini gostili triatlonsko tekmo v polovičnem ironmanu. Prireditelji verjamejo, da je slovenska obala prava za tovrstno tekmo, že zdaj pa so opravili večino dela. V ospredju pa ne bo le športni vidik dogodka, temveč tudi poslovni.

Direktor tekme s polnim nazivom Ironman I feel Slovenia 70.3 Slovenia Istria Milan Eržen je na novinarski konferenci v Kopru uvodoma pojasnil, kako se je ideja sploh porodila: "Leta 2014, ko sem se prvič srečal z organizatorji v Bahrajnu, se mi je porodila ideja, da je to prava prireditev za Slovenijo. Da bi lahko Slovenijo pokazali kot turistično destinacijo. Ko smo avgusta dobili namig vodstva ironmana, da lahko dobimo licenco, smo to zgrabili z obema rokama."

Eržen, eden glavnih snovalcev kolesarske ekipe v svetovni seriji Bahrain-Merida, za katero bo v naslednji sezoni tekmovalo kar sedem Slovencev, je dodal še, da so v treh mesecih opravili izjemno delo, "tekmo so postavili, manjkajo le še tehnične stvari". Poudaril je, da so dobili potrditev s strani vodstva tekmovanja, da so imeli že ob oddaji dokumentacije pripravljeno večino stvari za izpeljavo tekme.

Polovični ironman je sicer tekma, sestavljena iz 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrov kolesarjenja in 21,1 kilometra teka. Slovenski prireditelji so dobili triletno licenco, v prvi izvedbi bodo nastopali le rekreativci oziroma tako imenovani tekmovalci v starostnih skupinah. Za tekmo je na voljo 2000 mest, verjamejo, da bodo prodali vsa mesta, skupaj s spremljevalci pa naj bi slovenska obala med tridnevnim dogodkom prišla do 20.000 nočitev.

Start in cilj bosta v Kopru

Plavalni del bo potekal v Kopru, kolesarski del bo šel čez Luko Koper, Ankaran, v Italijo in nazaj v Slovenijo čez Osp, Sveti Anton, v Koper, Šmarje, Izolo in Koper. Tek bo potekal po Kopru, ob obalni cesti do Izole, po starem delu mesta in nazaj v Koper do cilja.

Na predstavitvi so večkrat izpostavili, da ne gre zgolj za športni dogodek, temveč tudi za poslovno-gospodarski. Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je pojasnila, da je ironman v Sloveniji del tripartitnega tekmovanja skupaj z enakima tekmama v Bahrajnu in Dubaju. "Dogodek je priložnost, da predstavimo Slovenijo kot zeleno destinacijo, kot odlično gostiteljico dogodkov, destinacijo z bogato dediščino in gastronomijo," je dejala Pakova in zagotovila, da bodo Slovenijo s pomočjo ironmana skušali predstaviti tudi na trgih Dubaja in Bahrajna.

Še bolj konkreten je bil predsednik organizacijskega odbora, direktor podjetja Duol in tudi sam ironman, Dušan Olaj. "Ironman je v povezavi še z dvema dirkama, koprska bo tretja dirka, ki bo tekmovanje zaokrožila v celoto. Po zaslugi tega se bo Slovenija pojavila in bo sodelovala na Expo 2020 v Dubaju. Cilj je, da skušamo povezati države zaliva in Slovenijo tako športno kot poslovno." Olaj je izpostavil še, da je njihov cilj povezati Slovenijo z zalivskimi državami in septembra ob robu tekme v Slovenijo pripeljati pomembne zalivske poslovneže in organizirati konferenco.

Deli novico:

istra |  10 .12. 2017 ob  19: 02
Istra, Slovenia, ma kaksna slovenian Istra? ma tipi imajo Polo, mi Capodistrio in Ljubljana nam diktira ta poimenovanja....
Franz Josef |  10 .12. 2017 ob  07: 48
Cestitke, cim vec takih skupnih projektov.