RADAN NI KRIV: Senat okrožnega sodišča ga je oprostil obtožb uboja štirih bolnikov

Kronika

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je po skoraj triletnem sojenju nekdanjega zdravnika na nevrološki kliniki Ivana Radana danes oprostil obtožb uboja štirih bolnikov. Radana je oprostilo tudi neupravičenega snemanja petih bolnikov, zlorabe položaja s predpisovanjem receptov ter ponarejanja listin za upravičevanje daljše bolniške odsotnosti.

Predsednik sodnega senata Okrožnega sodišča v Ljubljani Martin Jančar je ob utemeljitvi oprostilne sodbe za Radana tožilki Katarini Bergant očital, da je obtožbe proti Radanu gradila na osebnih okoliščinah obdolženca. A če je nekdo lažnivec, odvisnik ali osebnostno moten, to še ne pomeni, da je morilec, je dodal.

Po besedah sodnika je tožilstvo, ker je izhajalo iz subjektivnih okoliščin posameznika, spregledalo objektivne. Spomnil je na izraz, da je pravica slepa in ob tem dodal, da tožilstvu ne bi škodilo, če bi si občasno nataknilo prevezo slepote pravice.

Tožilstvo, ki je Radanu očitalo uboje štirih bolnikov, ponarejanje listin, neupravičeno slikovno snemanje in zlorabo uradnega položaja, je zanj predlagalo 20 let zapora in prepoved opravljanja zdravniškega poklica.

Radanu je tožilstvo sprva očitalo umore, in sicer šestih bolnikov. Bergantova je pozneje umaknila očitke za dva umora, pred kratkim pa je tudi očitke o umorih preostalih štirih bolnikov prekvalificirala v uboje. Obramba je vseskozi predlagala popolno oprostitev Radana, saj da mu ni mogoče utemeljeno očitati nobenega kaznivega dejanja. Obdolženi je v zaključnih besedah zatrdil, da je vse naredil v dobro bolnikov in da dejanj, ki jih je obtožen, ni kriv.

Sojenje so sicer zaznamovale besedne vojne med obrambo in tožilstvom ter soočenja izvedenskih in strokovnih mnenj. Afera, ki je v javnost prišla začetku januarja 2015, je tudi sprožila razprave o evtanaziji, a tudi odnesla nekatere vodilne v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in na nevrološki kliniki, kjer je Radan nazadnje delal in kjer naj bi, kot mu je očitalo tožilstvo, tudi storil očitane uboje.

Radan sodbe ni želel komentirati. Zbranim medijem je dejal le, da je "sodnik povedal vse".

Deli novico:

PRAVICA SKAZICA |  09 .11. 2018 ob  18: 04
Če bi ne bilo avstrijskega izvedenca, bi Radan sedel 20 let v zaporu.
Ja. |  09 .11. 2018 ob  13: 09
Še dobro, da obstaja možnost tujih sodnih izvedencev. Ker so slovenski vsi skorumpirani in fravdulentni.
jQuery16207811585252333373_1541716087996 |  08 .11. 2018 ob  23: 32
Tožilka se bo pritožila ... s kakšnimi argumenti in dokazi, domnevno spoštovana gospa Bergantova in gospod Balažic? Ajd, nehajte ga srati, banda oblastniška poniglava skorumpirana !!.....
Najbolj verodostojen komentar |  08 .11. 2018 ob  21: 04
s tem v zvezi na internetnih forumih je podal eden izmed zdravnikov:

Skrajšal jim je muke, ker je šel z morfijem prek zgornje varne meje. Ni pa kombiniral kalij na morfij, kot mu je očitala tožilka. To pa bi bil umor.
Citat Kröllovega pričanja na sodišču: "Če Radan na smrt umirajočim bolnikom ne bi pred smrtjo dal morfija, bi sicer živeli nekaj minut ali celo ur več, vendar bi umirali v hudih bolečinah in trpljenju".

----------------------------------------

To, ( takšno OBTOŽNICO oziroma JAVNO OBTOŽBO po TVslo ), da je moril ( kakor je potem "uveljavljala" državna tožilka Bergantova ) pa mu je ( Radanu ) še pred njo ( Bergantovo ), po TV očital Jože Balažic. Ker pa tega nista uspela dokazati niti Bergantova ( državna tožilka ) niti Balažic ( tožilec Zdravniške zbornice ) bi bilo prav, da bi sedaj država zoper njiju ustrezno ukrepala : Bergantova bi morala biti sankcionirana, ker je povsem nekritično ter hlapčevsko "sledila" Balažicu ( se ni pozanimala, ali Balažic za takšne svoje izjave v javnosti dejansko poseduje materialne dokaze obdukcij : JA ali NE ), Balažic pa bi moral biti sankcioniran, ker je ZAVESTNO ( !! ) podtikal - ZAVESTNO zato, ker je vedel in se zavedal, da za takšne sodnomedicinske obtožbe ( CAVE !... ta osebek je pa sedaj, že nekaj let celo profesor sodne medicine v UKC !!..... ) nima prav nobenega dokaza .

ALELUJA !...
... |  08 .11. 2018 ob  19: 17
Sodniku pa kapo dol, da je ozmerjal tožilko. Gospa si je ukor krepko zaslužila.
BALAŽICU BEMTISVECA!! |  08 .11. 2018 ob  15: 09
Vsi smo vedeli, da nimajo dokazov, da je to režiran proces. No na koncu je vsaj pravici zadoščeno. Če bi bil na Radanovem mestu bi tožil tožilce v zasebni tožbi.
WTF |  08 .11. 2018 ob  11: 57
Tista tožilka ni imela niti enega dokaza da je Radan moril in kaj se zdaj repenči. Aja, se bo pritožila ker ima prijatelje med vrhovnimi sodniki? Bruh!
. |  07 .11. 2018 ob  16: 01
glede poštenosti sodnikov v RS : sodnik Jančar je seveda izjema ki potrjuje pravilo
Cicero- ANKETA: |  07 .11. 2018 ob  14: 54
Po moji vednosti je sodnik Martin Jančar prvi in morda edini sodnik v Sloveniji, ki sodi pogumno, nehlapčevsko, nekoruptivno, strokovno, pravično in pošteno. Pozna še kdo kakšnega takšnega?
Rale |  07 .11. 2018 ob  12: 25
Oh afna, za vojskujoče si strani je najlažji boj preko tujih trupel. Zapomni si.
Rale |  07 .11. 2018 ob  12: 14
Vidiš Boris, preveč si kontradiktoren. Tale komentarček ne bi mogel napisati, če bi vsi zdravniki bili takšni, pa tudi premislekov in prebliskov ne bi imel. Mene pa nekaj drugega skrbi. To da imamo nekaj zdravnikov, vsa čast in spoštovanje večini drugih, ki si želijo čim več bolnikov. In Ti mal nižje, pozabila si še da nama vladajo še prišleki.In v tolažbo, prišleki smo vsi mi, iz istega mesta smo krenili in istemu cilju gremo samo so nekateri nekaj časa zamudili na štartu in veliko več proti cilju. A ja, na veletrgovce si pa z dobrim namenom izpustila.
@ |  07 .11. 2018 ob  12: 01
Radana so se hoteli znebiti skorumpirani in nestrokovni zdravniki iz UKC ker je on opozarjal na nepravilnosti in pomanjkljivosti v svojem delovnem okolju. Samo to je bil problem.
1