RAZRED NAJVEČJIH JADRALSKIH USPEHOV: Finna ne bo več na olimpijadi

Svet

Svetovna jadralska zveza je na zasedanju v Sarasoti na Floridi potrdila spremembe olimpijskega programa za igre leta 2024, ki bodo v Parizu. Iz njega je črtala razred finn, dodala pa kiteboard in keelboat za mešane ekipe.

Razred finn je bil del olimpijskih iger od leta 1952, za zadnje medalje se bodo jadralci borili v Tokiu 2020.

Na igrah v Parizu 2024 se bosta premierno predstavili novi olimpijski disciplini kiteboard in keelboat za mešane ekipe. Na letošnjih mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju je v kiteboardingu srebro osvojil Slovenec Toni Vodišek.

V keelboatu bodo tekmovale jadrnice dolžine od šest do deset metrov, razvile bodo hitrost od štirih do štiridesetih vozlov in naj bi šlo po mnenju odgovornih v mednarodni zvezi za eno bolj atraktivnih disciplin za mešane posadke. Bolj natančne tehnične detajle bodo določili prihodnje leto.

V razredu finn so slovenski jadralci dosegali številne uspehe, med najbolj izstopajočimi sta Gašper Vinčec in Vasilij Žbogar (na fotografijah zgoraj).

Deli novico:

gasper |  06 .11. 2018 ob  13: 53
Kaksen odmeven uspeh na OI (aliakjedrugje) pa ima Vincec v primerjavi z Zbogarjem?
Keelboat |  05 .11. 2018 ob  23: 10
Razvijale bodo hitrosti od 4 do 40 vozlov? Pravilno se glasi, sposobne bodo jadrati v spektru od 4 do 40 vozlov, kar ne pomeni da bodo divjale s 40 vozli. Monotrup keelboat brez foilov lahko samo sanja takih hitrostih. Kite bo v paru, moski zenska in prav tako bo na keel boatu. Komentator pod mano, pa ima itak prav...
Figa |  05 .11. 2018 ob  14: 13
Kaj pa je ta zgornji dosegel Dajat v isti koš vaskota in vinčeca ni ravno smiselno. Vasko je anni luče od vinčeca po rezultatih in vsem ostalem.
vse lepo in prav |  05 .11. 2018 ob  12: 44
ampak letošnje MOI so bile v Buenos Airesu, v Singapurju so bile 8 let nazaj...