REŠITEV PROSTORSKIH TEŽAV: Prizidek novogoriškega zdravstvenega doma v dveh letih

Goriška

Konec tedna bodo predstavili arhitekturne rešitve, ki so jih sodelujoči na natečaju pripravili za načrtovani prizidek zdravstvenega doma v Novi Gorici. V letošnjem letu sledi še priprava dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja, začetek gradnje prizidka ob sedanjem zdravstvenem domu pa je načrtovan v prvi polovici prihodnjega leta.

Novogoriški župan Matej Arčon je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo gradnja trajala leto in pol, tako da se pričakuje njen zaključek in otvoritev najkasneje konec leta 2020. 

Prizidek bo ponujal okrog 10.000 kvadratnih metrov bruto površin, od tega jih bo dobra polovica pod zemljo.

"V centru Nove Gorice bomo tako pridobili okrog 250 parkirnih mest, ki bodo namenjeni tako uporabnikom zdravstvenega doma kot tudi bližnjim stanovalcem," je povedal Arčon.

Investicija bo skupaj z davkom vredna kar 6,3 milijona evrov, denar zanjo bo prispeval zdravstveni dom. Slednjega so prihranili v preteklih presežkih iz poslovanja, je povedala direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec.

"Investicija bo prinesla nove prostore, ki bodo omilili prostorsko stisko in ponovno združili vse zdravstvene programe pod eno streho. Trenutno smo razseljeni po mestu, dve ambulanti imamo v Domu starejših občanov, del fizioterapije v Osnovni šoli Kozara, tam gostijo tudi Center za krepitev zdravja. Nove prostore pa bomo potrebovali še v letošnjem letu, saj smo pridobili dodatne programe," je povedala Kokoravčeva.

Investicija v prizidek zdravstvenega doma prinaša tudi nove zaposlitve, saj bodo odprli nove ambulante, pričakovati pa je tudi reorganizacijo dela.

Starejše prebivalstvo, a med bolj zdravimi občinami

Novogoriška občina spada med bolj zdrave slovenske občine, je povedal predstojnik območne enote Nova Gorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje in predsednik društva ko-RAK.si Marko Vudrag. Prebivalstvo v regiji je sicer starejše kot v drugih slovenskih regijah, zato beležijo tudi višji odstotek smrti na število prebivalcev.

Novogoriška občina veliko naredi na področju preventivnih zdravstvenih programov. V letošnjem letu bodo pripravili tudi revitalizacijo evropskega projekta Zdravo mesto, je še napovedal Vudrag. Širši nabor vseh projektov na področju zdravja pa bodo predstavili na petkovi prireditvi ob svetovnem dnevu zdravja.

Deli novico: