REZULTAT NADZORA PRODAJALCEV SADJA: Od 195 so stojnico odvzeli enemu

Slovenija

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je tudi letos, tretje leto zapored, izvedla poseben nadzor nad zavezanci, ki so prodajali sveže sadje in zelenjavo, predvsem jagode, šparglje, češnje in marelice. Pod lupo so vzeli 195 zavezancev, pri enem so se odločili odvzeti stojnico, tehtnico in blago.

Inšpektorji so se za odvzem stojnice, tehtnice in blaga odločili zaradi ponavljanja prekrška. Prepoved prodaje so na mestu trženja izrekli za 236 košaric jagod, skoraj 210 kilogramov češenj, tri kilograme čebule, 16 kilogramov špargljev, 80 kilogramov marelic in 10 kilogramov drugega sadja in zelenjave, ki so jih predali v uničenje, izhaja iz objave na spletni strani uprave.

V okviru nadzora, ki je potekal od začetka maja do konca junija, so skupno izvedli 291 pregledov. Inšpektorji so izdali 25 upravno inšpekcijskih odločb o ureditvi stanja, uvedli 26 prekrškovnih postopkov in izrekli 38 ustnih opozoril. Vsi postopki še niso zaključeni.

Najvišji delež neskladnosti glede sledljivosti so ugotovili pri špargljih (31 odstotkov), češnjah (21 odstotkov) in jagodah (17 odstotkov), glede pravilnosti splošnih označb pa pri marelicah (21 odstotkov) in jagodah (20 odstotkov). Kakovost sadja in zelenjave ni ustrezala predpisani in označeni kakovosti pri jagodah v devetih odstotkih, pri češnjah in špargljih pa v štirih odstotkih.

Na upravi so ocenili, da so določbe zakona o kmetijstvu, ki ob ugotovljenih napačnih označitvah in zavajanju potrošnika omogočajo neposredno ukrepanje na prodajnem mestu, učinkovit ukrep. "S tem ukrepom se doseže tudi tiste gospodarske družbe, ki imajo v Sloveniji samo poštni predal (nabiralnik) in ki uradnih pisanj ne sprejemajo," so dodali.

Primarni proizvajalci, ki sami tržijo svoje proizvode, so skladni v velikem deležu oz. je bilo pri njihovem poslovanju odkritih najmanj neskladnosti.

"Vendar tisti primarni pridelovalci, ki niso davčni zavezanci in niso zavezani k izdajanju računov za prodajo svojih pridelkov, predstavljajo tveganje glede navedbe resničnih podatkov in s tem večjo možnost zavajanja potrošnikov," so še opozorili na upravi.

Edo |  18 .08. 2018 ob  15: 22
Evgenija se ni rekla zadnje besede . Udarila bo v Crnem kalu.