ROKOMETAŠ POSTAL NOGOMETAŠICA: Presenečenje za svet športa

Nekdanji avstralski reprezentant v rokometu Callum Mouncey, ki je še na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 2013 zastopal svojo državo kot rokometaš, je postal prvi transseksualni športnik, ki mu je vodstvo avstralske nogometne lige dovolilo igranje v ženski ekipi na najvišji ravni.

Mouncey, ki je za avstralsko rokometno reprezentanco odigral 22 tekem, je s postopkom spremembe spola začel pred štirimi leti. Ime si je spremenil v Hannah, nato pa začel s hormonsko terapijo. Sprva si je prizadeval za kariero rokometašice, a mu tamkajšnja rokometna zveza tega ni dovolila, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zato se je poizkusil v avstralskem nogometu, najpopularnejšem športu v Avstraliji. Doslej ga je igral na lokalni ravni, od letos pa ga bo začel igrati v najmočnejšem razredu, in sicer v avstralski zvezni državi Viktoriji.

"Mislim, da se ne bi bilo primerno zahvaliti vodstvu lige, da mi je dovolilo delati nekaj, kar je dovoljeno vsakomur v Avstraliji," je v pisni izjavi navedel Mouncey. Medtem pa so v ligi zapisali, da gre sicer za kompleksno vprašanje, a da so se pri odločitvi oprli na mednarodne strokovne smernice.

Mednarodni olimpijski komite je pred dvema letoma sprejel nove smernice, ki ne postavljajo nobenih omejitev za ženske, ki želijo tekmovati v moški kategoriji. Medtem pa morajo moški, ki želijo tekmovati v ženski kategoriji, dokazati, da imajo raven testosterona 12 mesecev pred tekmovanjem, na katerem želijo nastopiti, 10 nmol/l. Normalna koncentracija testosterona v krvi se pri moških giblje med 12 in 35 nmol/l.

Deli novico:

SVAŠTA MAJKA RODI |  15 .02. 2018 ob  10: 22
Ne štekam zakaj spodbujajo tako obnašanje, namesto da ga pošljejo k psihiatru na pregled podpirajo to "fantazijo". Nimam nič proti homosexualcem ampak to je bolezen in me prav zanima kako bo v slačilnici :D
Pi pi |  15 .02. 2018 ob  05: 24
Kam je šel ta svet. To je moški in pika. Ženskam ki so v nasprotni ekipi sigurno ni prav, da proti njim igra moški.