ROŽLJANJE Z OROŽJEM SVETOVNIH VELESIL: Američani že poslali zastrašujočo floto, Rusi dvignili bojno pripravljenost na najvišjo raven

Svet

Varnostni svet ZN včeraj ni sprejel niti tretjega predloga resolucije o preiskavi nedavnega napada v sirski Dumi, v katerem je bilo po trditvah Zahoda uporabljeno kemično orožje. ZDA, Velika Britanija in Francija so dale veto na resolucijo o preiskavi pod vodstvom OPCW, ki jo je predlagala Rusija. Med tem so mediji v skrbeh zaradi bojne pripravljenosti svetovnih velesil in opozarjajo na zelo napete razmere.Pred tem je najprej Rusija, zaveznica sirskega režima Bašarja al Asada, z vetom preprečila sprejem ameriškega predloga resolucije, s katero bi uvedli mednarodno preiskavo dogodka, podoben ruski predlog resolucije pa prav tako ni dobil večinske podpore.

Za sprejem resolucije v VS ZN je sicer potrebnih najmanj devet glasov, nobena od petih stalnih članic (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija) pa ne sme biti proti.

Resolucija le izgovor ZDA

VS ZN je včeraj na koncu glasoval še o ruskem predlogu resolucije, ki bi prav tako uvedla določeno preiskavo dogodka v Dumi. Vendar pa ruski predlog ni dobil zadostne podpore; podprlo ga je le šest držav, sedem pa jih je bilo proti. Med ameriškim in ruskim predlogom je bila po besedah Halleyjeve sicer pomembna razlika - Rusija naj bi imela vpliv na izbiro preiskovalcev in možnost ocene najdenih dokazov. "To ne bi bila neodvisna preiskava," je poudarila.

Drugi ruski predlog je predvideval napotitev misije Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Sirijo, ki bi preiskala navedbe o kemičnem napadu v Dumi, sicer zadnji trdnjavi upornikov proti sirskemu režimu, ne bi pa ugotavljala krivcev zanjo. Tretjo resolucijo je podprlo pet držav, štiri so bile proti, šest pa se jih je vzdržalo.

Po glasovanju o ameriški resoluciji je ameriška veleposlanica pri ZN Nikky Haley dejala, da bi bila ta resolucija "goli minimum, ki ga VS ZN lahko stori kot odgovor na sobotni napad". A ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia je ocenil, da bo resolucija le izgovor ZDA za upravičevanje nadaljnjih dejanj v Siriji. "Veto bomo uporabili, da zaščitimo mednarodno pravo, mir in varnost in da zagotovimo, da v svoje avanture ne potegnete tudi Varnostnega sveta," je dejal.

"Rusija se je danes odločila za zaščito pošasti namesto življenj sirskega ljudstva"

Ameriški predsednik Donald Trump je opozoril, da bo za napad v Dumi "treba plačati visoko ceno" ter v kratkem napovedal sprejetje ukrepov. Ruski veleposlanik Nebenzia je obtožil ZDA, da so resolucijo "podtaknile kot izgovor", da bi lahko upravičile vojaško akcijo proti Siriji, ter da so naredile "še en korak v smeri konfrontacije". Ameriško veleposlanico je kasneje neposredno pozval: "Še enkrat vas prosim, da se vzdržite načrtov, ki jih trenutno pripravljate za Sirijo."

Haleyeva pa je dejala, da se je "Rusija danes odločila za zaščito pošasti namesto življenj sirskega ljudstva". Na ruski odgovor ni bilo treba dolgo čakati. Ruski veleposlanik v Libanonu Aleksandar Zasipkin je dejal, da bi bilo treba vsako ameriško raketo, ki se pošlje v Sirijo, zrušiti. Poudaril je tudi, da gre eskalacija konflikta v Siriji predaleč in da bo vse preraslo v "resno krizo", piše Jutarnji list.

Trump napovedal raketni napad na Sirijo

Ameriški predsednik želi z vojaško akcijo v Siriji kaznovati sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

Trump pa je danes prek Twitterja opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo. "Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne in nove in "pametne". Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa," je zjutraj po ameriškem času tvitnil Trump.

Rusija je sicer danes posvarila pred dejanji, ki bi lahko še bolj destabilizirala regijo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je razmere označil za zelo napete.

Svetovni mediji zaskrbljeni

Svetovni mediji se ob tem sprašujejo, s čim velesile merijo druga v drugo. Pri tem naštevajo številno in sodobno orožje, ki ga imata pripravljeni Rusija in Združene države Amerike, kot da sta pripravljeni na vojno. Američani naj bi v Sirijo že poslali zastrašujočo floto, Rusi pa naj bi dvignili bojno pripravljenost na najvišjo raven, še piše Jutarnji list. Poznani ruski vojni analitik Viktor Banec trdi, da v Sredozemskem morju že obstaja skupina ruskih bojnih ladij in podmornic, ki so oborožene z raketami.

Da je situacija kritična, potrjuje tudi tvit švedskega politika in diplomata Carla Bildta: "Zračna obramba ruske flote v Črnem morju je dvignila pripravljenost na najvišjo raven. Zavzetje? Priprave? Čaka nas velika negotovost ... "

Deli novico:

matilda |  13 .04. 2018 ob  09: 14
prva svetovna vojna 20 milj.mrtvih ,druga svetovna vojna 60 milj. mrtvih , tretja svetovna vojna 300 milj.do 600 milj. ?
matilda ima plan. ostalo je šoping.................
Rnb |  13 .04. 2018 ob  07: 35
TRUMPA treba odstranit in pika,,kaj pa mislijo da so,naj se raje držijo svoje celine,ker drugače delajo samo konflikte,kaj mora še kak dvojček padet,niso nedotakljivi,kod mislijo,vse se vrača vse se plača
spet jz |  12 .04. 2018 ob  12: 36
naciji spet v akciji. spet bodo krivi za svetovono vojno
Simon |  12 .04. 2018 ob  12: 34
Nasi tovarisi so itak proti Ameriki in Natu . Prikljucili nas bojo Sovjetski zvezi.
Izola |  12 .04. 2018 ob  00: 17
-2
Naj se pobijejo nobene skode nebo!
Nič novega |  11 .04. 2018 ob  21: 42
Sadam, Gadafi, zdaj je pač na vrsti Sirija, nič novega, ampak itak smo moderni sužnji, ki nas ne briga nič in kimamo zreziranim medijem, ki nam prodajajo meglo.
Judi |  11 .04. 2018 ob  21: 32
Kaj ga delajo židi aaaaaaaaaa
Res je |  11 .04. 2018 ob  19: 47
Bog je na nebu putin je na zemlji
Prav |  11 .04. 2018 ob  16: 01
10
je ,da se tem Američanom nekdo postavi po robu.Vendar pa je treba paziti na krizo,ki vlada med velesilama.Če malo pogledamo je vse vojne na bližnjem vzhodu in Libiji zakuhala Amerika.Torej prav nekaj iščejo in ne manjka dosti ,da odreagira Rusija.
goričan |  11 .04. 2018 ob  14: 56
Nič ne bo.
Prav tako kot ni bilo med ZDA in Severno Korejo...

To žvenketanje s orožjem in prcanjem preko družbenih omrežji je že postala neka stalnica...