RUŠENJE CESTNINSKIH POSTAJ SE BO ZAČELO MAJA: Kdaj bodo na vrsti primorske?

Slovenija

Dars namerava maja začeti rušenje cestninskih postaj, saj je bil z uvedbo novega sistema DarsGo izpolnjen še zadnji pogoj za njihovo odstranitev in preureditev. Na Darsu so že izbrali izvajalca za dva od treh sklopov del, pri obeh bo sodeloval Kolektor CPG. Postaje bodo rušili postopoma, so pojasnili na Darsu.

V okviru prvega sklopa del nameravajo na Darsu zrušiti in preurediti cestninske postaje Log, Torovo in Vrhnika. Ta dela bo opravljal konzorcij Gorenjske gradbene družbe (GGD), Kolektorja CPG in Cestnega podjetja Kranj (CPK). Njihova ponudba je bila vredna 10,47 milijona evrov brez DDV in je bila najcenejša med štirimi.

Cestninska postaja Hrušica pred predorom Karavanke bo, kot so pojasnili na Darsu, ostala. Tam se namreč tudi po uvedbi elektronskega cestninjenja za težka vozila še vedno plačuje predornina za osebna vozila. Takšna cestninska postaja je tudi na avstrijski strani predora.

V okviru pogodbe za prvi sklop bodo po pojasnilih Darsa izvedli tudi rekonstrukcijo avtoceste na območjih teh cestninskih postaj, in sicer v skupni dolžini 2,8 kilometra. Poleg tega bo dodatno obnovljenih še 1,4 kilometra gorenjske avtoceste za cestninsko postajo Torovo, so dodali.

V tretjem sklopu del bo Kolektor CPG v sodelovanju s CPK porušil cestninske postaje Nanos, Dane, Logatec, Unec-sever, Unec-jug, Razdrto-sever, Razdrto-jug, Postojna-sever, Postojna-jug. Njuna ponudba je bila vredna skoraj osem milijonov evrov.

V okviru tretjega sklopa del bodo poleg odstranitve devetih cestninskih postaj izvedli še rekonstrukcijo avtoceste v skupni dolžini 4,1 kilometra, poleg tega pa še rekonstrukcija 1,6 kilometra avtocestne trase na območju razcepa Nanos in dva kilometra trase priključka Logatec, so zapisali na Darsu.

Razpis za drugi sklop del, ki obsega rušitev in preureditev cestninskih postaj Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško in Slovenske Konjice, je še v teku, so dodali na Darsu. Jeseni nameravajo na Darsu objaviti še razpis za rušitev in preureditev preostalih cestninskih postaj.

Prva dela bodo stekla maja, potekala pa bodo postopoma. Na Darsu so pojasnili, da bodo dela izvajali v času, ko bo posamezen odsek ali priključek najmanj obremenjen. Na največjih cestninskih postajah, kot sta Log na primorski avtocesti in Torovo na gorenjski avtocesti, bo ves čas izvajanja del promet tekel po dveh zoženih pasovih v vsako smer, kar omogoča največjo možno pretočnost prometa.

Deli novico:

OO |  12 .04. 2018 ob  21: 50
Banja za lopove
jurij |  12 .04. 2018 ob  20: 11
Kakšna znanost !!