SAVA GORENJSKO BANKO PRODALA KOSTIĆU: Njegova AIK Banka poslej večinski lastnik

Gospodarstvo

Upravni odbor Save je potrdil končni predlog prodajne pogodbe za odprodajo delnic Gorenjske banke, ki so v lasti družbe, so za STA sporočili iz Save. O soglasju za prodajo in prenos premoženja bodo lastniki na čelu s SDH, Kadom in skladom York odločali na skupščini. Neuradno je izbrani kupec srbska AIK banka Miodraga Kostića.

Sava banko prodaja od predlani, sredi lanskega leta pa je oblikovala konzorcij za skupno prodajo 55 odstotkov delnic banke, v katerem so še Abanka, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Zavarovalnica Triglav. Prodajo je Savi po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, naložila Banka Slovenije in ji v njej odvzela glasovalne in upravljavske pravice.

Za ta delež v Gorenjski banki so se neuradno zanimali sklad Quantum Strategic Partners v lasti družine milijarderja Georgea Sorosa, sklad Apollo, ki je med drugim lastnik Nove KBM, in srbska AIK. Slednja ima v Gorenjski banki približno 21-odstotni delež. Kot je razvidno s spletne strani Banke Slovenije, je že konec februarja od nje pridobila novo dovoljenje, da lahko delež v tej banki poveča nad 50 odstotkov.

Težava v postopku izbire kupca je bila po pisanju medijev ta, da so kupci za delnico Gorenjske banke ponujali premalo. A sodeč po ponedeljkovem pisanju Dela se je Savin upravni odbor vendarle odločil, da za 37,6 odstotka delnic Gorenjske banke, ki so v lasti družbe, sprejme ponudbo srbske AIK banke v lasti milijonarja Miodraga Kostića.

Prodajo Gorenjske banke je Savi po tistem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice. Nedavno je Banka Slovenija po poročanju TV Slovenija Savi naložila tudi pol milijona evrov kazni, ker ni v roku prodala svojega deleža v banki.

Sava je največja lastnica Gorenjske banke. Sledijo AIK z 21-odstotnim deležem, DUTB s 6,8-odstotnim deležem, Zavarovalnica Triglav s štiriodstotnim deležem ter nekatere družbe z Gorenjske z okoli enoodstotnim deležem. Lastnica je bila med drugim tudi Banka Intesa Sanpaolo, ki je 1,6-odstotni delež v banki v torek prodala, a ni želela razkriti, komu.

Gorenjska banka se po bilančni vsoti med bankami v Sloveniji uvršča na sedmo mesto. Konec septembra je bilančna vsota banke dosegla 1,73 milijarde evrov, s čimer ta dosega približno 4,7-odstotni tržni delež. V devetih mesecih je banka bilančno vsoto povečala za 14,6 odstotka, v tem obdobju pa ustvarila 4,7 milijona evrov čistega dobička. Banka je konec lanskega leta zaposlovala približno 400 ljudi.

Deli novico:

mafija |  15 .12. 2017 ob  18: 22
.
Oko |  14 .12. 2017 ob  21: 23
Sramota
seeden |  14 .12. 2017 ob  16: 26
kakšna nevoščljivost. lahko je biti milijarder, ko vse prejšnje srbsko družbeno premoženje postane tvoje. tle gre za pravico. za staro pravdo...
En dan |  14 .12. 2017 ob  14: 25
bomo samo brali kako so zaprli tega tajkuna,kot že mnogo njemu podobnih in kako je šlo vse ramengo.
LDSovci |  14 .12. 2017 ob  14: 20
harajo !!...
bruno |  14 .12. 2017 ob  13: 49
ta vsaj kupuje s "svojim" denarjem in ne denarjem slovenskih davkoplačevalcev.
Tubo |  14 .12. 2017 ob  13: 07
Ko če drugi, nego srbi !
PUŠING |  14 .12. 2017 ob  12: 40
PREPOZNO JE ZA VSE !!!!!!!!!!!!!!!!

P.S. NEVOŠČLJIVOST LJUBOSUMNOST POŽREŠNOST IN SPET SMO HLAPCI V SVOJI DRŽAVI.

PA PROST !!!!!
pimplc |  14 .12. 2017 ob  10: 40
ma kdo je ta kostic.... Od kje se je vzel.. Kot da so vse grupe njegove.... Takoj zdaj grem vzet moje miljone vun iz banke... da nebo slucajno mojega cvenka uporabil za nakup...