ŠE MESEC DNI DO PONOVNEGA ODLOČANJA O 2. TIRU: Cerar bo sodeloval, Kovačič pričakuje pošteno kampanjo

Slovenija

Mesec dni pred ponovljenim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru je danes uradno stekla referendumska kampanja. Kot kaže, bo tokrat v njej sodelovalo manj organizatorjev, poudarki pa bodo ponovno na ceni in trasi projekta. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je v primeru neuspeha na glasovanju že napovedal novo izpodbijanje izida.

Referendumska kampanja pred glasovanjem, ki bo 13. maja, se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, torej 11. maja opolnoči, nato bo nastopil volilni molk.

Evropska komisija z zanimanjem pričakuje izid ponovljenega glasovanja na referendumu o drugem tiru, je dejala komisarka za promet Violeta Bulc. Pojasnila je, da komisija stoji za odločitvami, ki jih je sprejela glede projekta, in dodala, da zaenkrat na voljo ostajajo vsa evropska sredstva.

Organizatorji kampanje imajo tako mesec dni časa za nagovarjanje volivcev. Tokrat jih bo, kot kaže, v kampanji sodelovalo nekoliko manj kot pred prvim glasovanjem, ko se jih je prijavilo 32. Rok, do katerega morajo organizatorji Državno volilno komisijo (DVK) obvestiti o vstopu v kampanjo ter odpreti poseben transakcijski račun, se sicer izteče 17. aprila, do četrtka pa jih je to naredilo šest.

V ponovljeni kampanji je pričakovati podobne poudarke kot lansko poletje. Nasprotniki uveljavitve zakona si prizadevajo predvsem za drugačno traso in cenejšo izvedbo projekta. Vrednost gradbenih del je ocenjena na 961 milijonov evrov. Podporniki zakona medtem izpostavljajo pomen drugega tira za razvoj slovenskega gospodarstva.

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je ob začetku kampanje izpostavil pomen nove železniške povezave med Koprom in Divačo za prihodnost Slovenije. Cerar bo sicer v kampanji nastopal kot predsednik SMC, ne kot odhajajoči predsednik vlade. 

V kampanji po odločitvi vrhovnega sodišča ne bo vlade, kar pa ne pomeni, da bodo manjkali tudi glavni akterji na strani podpornikov zakon. Poleg premierja Mira Cerarja bo namreč kot član SMC nastopal tudi vodja projekta drugi tir Jure Leben.

Prvič se bo zgodilo, da bodo volivci o enakem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Kovačič je septembrski izid uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču, ki je razveljavitev prvega glasovanja med drugim argumentiralo s tem, da je vlada vodila nepošteno enostransko kampanjo, za kar pa ne bi smela porabiti proračunskih sredstev.

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je izpostavil, da si na ponovljenem glasovanju želi čim večje udeležbe. Ta bo po njegovi oceni ključna. Dejal je še, da si želi poštene kampanje in enakopravno pozicijo s podporniki zakona.

Že pred odločitvijo vrhovnega sodišča so namreč ustavni sodniki zapisali, da lahko vlada proračunska sredstva porablja le, če volivce o zadevi temeljito in stvarno obvešča oz. mora volivce seznaniti tudi s tveganji, ki bi jih zakon prinesel.

Če zakon o drugem tiru 13. maja na referendumu ne bo padel, Kovačič napoveduje vnovično pritožbo na rezultat. Referendum je sicer potekal 24. septembra, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

Deli novico:

cmerko se ful neki napenja |  14 .04. 2018 ob  18: 33
-1
na koncu pa vedno pokaka..................... :-)
Igor |  14 .04. 2018 ob  09: 09
Kovacic in sds pocasi izgubljata na vseh frontah.Vse bolj ljudje vidijo da so veliki prevaranti.
@@Vilija V Idrijo  |  14 .04. 2018 ob  07: 39
Dva tira za manj denarja? Kalkulacije na treh listih papirja, nastalih ob kavi ali pivu? Ali misliš na Jožeta P. Damijana, ki se iz pisarne na fakulteti šopiri, ko je bil minister za razvoj, je pa na tem mestu zdržal le dober mesec?

Vsi smo lahko pametni. Je pa razlika, ker eni govorijo in pišejo, eni pa naredijo. Viliji in Janezi pa samo razdirajo.
@Vilija v Idrijo | včeraj ob 16:13 |  14 .04. 2018 ob  05: 09
-3
Nad "referendumsko voljo" se je postavilo tudi Us stavno sodišče (ker omenjaš Idrijo, ne mislim dobesedno). Kovačič in precej strokovnjakov ter gospodarstvenikov ponujajo za manj denarja in brez uslug Madžarom dva tira. Brez "nujnega" zakona in brez na silo ustanovljenega podjetja. Kdo je zdaj tu za v Idrijo?
Oh ubogi Vili |  14 .04. 2018 ob  00: 01
dokler je še čas naj mu kdo pomaga. Domoljubi izkažite solidarnost.
Spočiti |  13 .04. 2018 ob  19: 20
penzjonist.... No koment!
Vilija v norišnico ... |  13 .04. 2018 ob  16: 33
-6
če bi bil jaz na njegovem mestu, bi te tožil.
Mirček |  13 .04. 2018 ob  16: 32
po moji presoji ni bil še nikoli pošten ... tisto o svoji morali in etiki namreč samo KONFABULIRA in LAŽE !!...
Vilija v Idrijo |  13 .04. 2018 ob  16: 13
Ma kaj ta tip je normalen? Se postavlja nad referendumsko voljo ljudi??

A ga lahko nekdo odpelje v norišnico? In to hitro.

Da bruhaš.
Ta  |  13 .04. 2018 ob  15: 51
Kovaćić je pravi palček smuk