ŠEMPETRSKA BOLNIŠNICA PREKLICALA SKLEP O ODPOVEDI OPERACIJ: Z začetkom novembra bo delo potekalo nemoteno

Goriška

Zaradi pomanjkanja medicinskega osebja so v začetku oktobra v šempetrski bolnišnici odpovedali termin operacij 31 pacientov. Zdaj so iz bolnišnice sporočili, da bo z začetkom novembra delo na oddelku za abdominalno kirurgijo potekalo nemoteno. Zato so na seji strokovnega sveta preklicali omejitev števila operacij na tem oddelku.

22 pacientom od 31 so že določili in potrdili nov datum operacije. Za preostalih devet pacientov bo vodstvo bolnišnice v dogovoru s kirurgi abdominalnega oddelka poskušalo najti termin operacije predvidoma v drugi polovici meseca novembra oz. v prvi polovici meseca decembra.

V ginekološko-porodniški službi, kjer so se prav tako soočali s pomanjkanjem kadra zdravstvene nege, ni bilo potrebe po prenaročanju načrtovanih operacij. Zato so na seji strokovnega sveta sprejeli predlog o preklicu združevanja posteljnih kapacitet in kadra oddelka abdominalne kirurgije z oddelkom za ginekologijo.

"Na obeh oddelkih bo s 1. novembrom zagotovljeno ustrezno število kadra zdravstvene nege, s katerim bo zagotovljeno varno delo," so v sporočilu zapisali v šempetrski bolnišnici. Vodstvo bolnišnice je ob tem tudi sporočilo, da bodo za vsa nezasedena vodstvena delovna mesta ponovili razpis v začetku meseca novembra.

Načinu reševanja težav zaradi pomanjkanja srednjega medicinskega kadra v šempetrski bolnišnici s premikanjem terminov operacij so se sicer uprli zdravniki, združeni v sindikatu Fides v šempetrski bolnišnici. Menili so, da je tako reševanje neustrezno.

"Ukrep ni le v nasprotju s prvotno argumentacijo pomanjkanja negovalnega kadra in zagotavljanja varnosti pacientov, ampak je organizacijsko neustrezen, strokovno nevaren in ponovno neusklajen z abdominalnimi kirurgi. S takšnim ukrepom se raven varne obravnave pacientov poslabšuje, saj bosta tako kirurška ekipa kot negovalni kader dvojno obremenjena," so zapisali v svojem sporočilu za javnost.

Zato so na sestanku 11. oktobra izglasovali nezaupnico strokovni direktorici Dunji Savnik Winkler ter o tem sklepu obvestili tudi direktorja Stanislava Rijavca.

Ker do zdaj direktor še ni odgovoril na njihovo zahtevo, v Fidesu "zaposleni zdravniki v bolnišnici ostro nasprotujemo takšnemu načinu vodenja in organizacije dela v zavodu, nekorektni komunikaciji vodstva z zdravniki in sprejemanju za bolnike potencialno škodljivih in strokovno vprašljivih ukrepov".

O dogajanju v bolnišnici bo sicer verjetno govora tudi na seji sveta zavoda, ki jo je predsednica sveta Anita Manfreda napovedala za 5. november.

Deli novico: