SEVERNA PRIMORSKA CVETI: Leto 2017 si bo zapomnila kot uspešno na vseh področjih

Goriške zgodbe

Severnoprimorsko gospodarstvo je v prvih devetih mesecih leta izvoz povečalo za 18 odstotkov, uvoz pa za skoraj 20 odstotkov. Pokritost uvoza z izvozom je 136-odstotna in tako pozitivno prispeva k presežku slovenske trgovinske bilance. Tretje leto zapored se povečujejo kazalci turističnega obiska v regiji.

Najpomembnejši izvozni partnerji severnoprimorskega gospodarstva ostajajo isti kot v prejšnjih letih - na prvem mestu je Italija, kamor gospodarstvo iz regije izvozi četrtino celotnega izvoza, sledi mu Nemčija s slabimi 20 odstotki izvoza in Francija.

Tudi med uvoznimi partnerji je na prvem mestu Italija, ki s 360 milijoni evrov predstavlja skoraj polovico vsega uvoza. Na drugem mestu po uvozu je Nemčija, sledijo pa ji Avstrija, Kitajska in BIH, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica GZS za Severno Primorsko Nevenka Volk Rožič.

Na prvem mestu trgovinske menjave regije so tako pri uvozu kot izvozu električni stroji in oprema ter njihovi deli. Pri izvozu jim sledijo kotli in stroji, plastične mase in les. Podobno velja tudi za uvožene izdelke, uvoženi polizdelki in surovine predstavljajo 17 odstotkov celotnega regijskega uvoza.

Boljšim poslovnim rezultatom je sledila tudi manjša rast bruto plač. V regiji se je povprečna plača povečala za okrog dva odstotka in je znašala okrog 1530 evrov. Razlog za nekoliko nižje plače v regiji od državnega povprečja je v strukturi gospodarstva in doseženi manjši dodani vrednosti na zaposlenega od povprečja.

V regijo je bilo sicer v letošnjem letu za štiri odstotke več oziroma 45.600 delovno aktivnih prebivalcev, med njimi 6000 samozaposlenih. Rast zaposlovanja bo konec leta višja kot v državi in bo znašala 3,4 odstotka, s 7,1-odstotno brezposelnostjo pa je med vsemi slovenskimi regijami na najnižji stopnji.

Že tretje leto zapored se povečujejo kazalci turističnega obiska v regiji. Število nočitev bo letos poraslo za 19 odstotkov in bo preseglo 810.000, kar predstavlja sedem odstotkov vseh v Sloveniji. Na novogoriški GZS ocenjujejo, da bodo nočitve take presegle ocenjeno število prihodov turistov.

Podaljšal se je tudi čas bivanja turistov v regiji, največ v kampih. Med nočitvami v regiji še vedno ustvarijo petino vseh domači, slovenski gostje, prav toliko prispevajo Italijani, na tretjem mestu so z 18 odstotki Nemci. Prav slednji so skupaj z Nizozemci prispevali največji porast števila gostov in nočitev v regiji.

Volk Rožičeva napoveduje, da tudi prihodnje leto pričakujejo naraščanje števila turistov, povečale naj bi se tudi investicije v zgradbe. Dodana vrednost se bo po pričakovanjih najbolj dvignila v predelovalnih dejavnostih, zaradi višjih cen električne energije naj bi bili boljši tudi rezultati energetike.

Deli novico: