ŠIRI SE NEVARNA BOLEZEN OLJK: Ne prinašajte nepreverjenih rastlin s potovanj v EU!

Slovenija

Uprava za varno hrano začenja akcijo obveščanja in osveščanja o neozdravljivi bolezni rastlin, ki jo povzroča bakterija Xylella fastidiosa. Gre za novo vrsto rastlinske bakterije v Evropi, ki ogroža kmetijsko pridelavo ter nekatere vrste rastlin v urbanem okolju, najbolj na udaru so lesnate rastline na čelu z oljkami. Pri nas bolezni niso zaznali.

Namen akcije je opozoriti na nevarnost, ki jo ta bolezen predstavlja za številne gojene in prosto rastoče rastline ter na tveganja, povezana z vnašanjem oz. kupovanjem nepreverjenega rastlinskega materiala, so zapisali na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Bakterija se na večje razdalje namreč širi z okuženim sadilnim materialom. Zato na upravi želijo opozoriti ljudi, naj ne prinašajo nepreverjenih rastlin s potovanj znotraj EU in po svetu, saj se v njih lahko skriva nevarna bakterija. Še posebna previdnost je potrebna na območjih, kjer so bile odkrite okužbe z njo. Z akcijo želijo tudi vzpodbuditi ljudi, da kupujejo različne okrasne rastline le pri znanih in preverjenih dobaviteljih.

V okviru akcije so na upravi za varno hrano razdelili zgibanke in plakate z osnovnimi informacijami in opozorili o bakterijski bolezni registriranim pridelovalcem in distributerjem različnih lesnatih rastlin, kmetijskim zadrugam, kmetijskim šolam in fakultetam, strokovnim službam in drugim zainteresiranim.

Na jugu Italije odkrita pred nekaj leti

Xylella fastidiosa je ena najbolj nevarnih bakterij na svetu, ki povzroča hude bolezni številnih lesnatih rastlin. Okužuje kmetijske rastline kot tudi številne gojene in prosto rastoče okrasne in druge lesnate rastline, ki se začnejo sušiti in lahko tudi propadejo.

Razširjena je v severni in južni Ameriki, v Evropi pa je bila prvič ugotovljena pred nekaj leti na jugu Italije, kjer je povzročila obsežno propadanje nasadov oljk in veliko gospodarsko škodo. Odkrita je bila tudi v Franciji, kjer se je pojavila predvsem na okrasnih rastlinah v urbanem okolju ter v Španiji. Tam so bile okužene nekatere pomembne kmetijske rastline, med njimi češnje, mandljevci in vinska trta.

Bakterija po vsem svetu okužuje več kot 350 vrst rastlin, v Evropi so bile okužbe ugotovljene na več kot 70 rastlinskih vrstah. Za izvedbo učinkovitih ukrepov je ključno zgodnje odkrivanje bakterije. V EU veljajo posebni nujni ukrepi z namenom, da se prepreči njeno nadaljnje širjenje na nova območja. Okužene rastline je treba uničiti, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni. Bakterija sicer ni nevarna ljudem in živalim.

V Sloveniji se izvaja stalen nadzor, a za zdaj pojava bolezni pri nas niso zaznali. "Če bi ga, bi bil to velik alarm," je za STA povedala vodja centra za oljkarstvo pri novogoriškem kmetijsko-gozdarskem zavodu Viljanka Vesel in dodala, da je zaradi uvoza sadik sicer pozornost vedno na mestu.

Deli novico:

jurij |  21 .05. 2018 ob  13: 16
čeprav so pri nas povprečne temperature nižje kot v južni Italiji , previdnost pri prenašanju sadik vseeno ni odveč.
brez panike |  21 .05. 2018 ob  12: 40
Bolezen je pogojena z vremenskimi pogoji, za razvoj zahteva višje povprečne temperature, pri nas nima pravih pogojev za razvoj. Bolezen se je razširila iz južne Amerike z citrusi v Kalifornijo ina tako naprej.


@ DOSI |  21 .05. 2018 ob  12: 32
podeljuje viteške naslove novinarjem in gospem!
Solinar |  21 .05. 2018 ob  11: 51
Bakterijski ožig je oljkarjem znan že nekaj let, širi pa se iz južne Italije.
Če opaziš v svojem oljčniku posušeno vejico jo v vsakem primeru izreži in zažgi, če tudi ni jasno zakaj gre. V primeu večjega števila obvezno tudi obvesti ustrezne službe KGZ iz NG.
DOSI |  21 .05. 2018 ob  11: 41
KAJ POČNE DOSI NIČ NE OBVEŠČA.