ŠIŠKU PODALJŠALI PRIPOR: Pred sodiščem so se ponovno zbrali njegovi podporniki

Slovenija

Mariborsko sodišče je vodji samooklicane Štajerske varde Andreju Šišku po poročanju TV Slovenija podaljšalo pripor, v katerem se nahaja od sredine septembra. Zaradi nevarnosti vplivanja na priče naj bi mu bil pripor podaljšan za 30 dni. Še vedno pa ni znana odločitev glede zahteve tožilstva za uvedbo sodne preiskave v tej zadevi.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, sam pa vztraja, da šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Šiško je v priporu od 12. septembra. Ker bi prihodnji teden minilo 30 dni, odkar so ga priprli, mu je preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča v soboto podaljšala pripor do drugega tedna novembra. Preiskovalna sodnica ga je v preučevanju zahteve tožilstva za uvedbo sodne preiskave zoper njega zaslišala 25. septembra, dan kasneje pa še soobtoženega Mateja Lesjaka. Njena odločitev glede tega še ni znana. Kot so v petek za STA povedali na sodišču, bo odločitev glede uvedbe preiskave znana v prihodnjih dneh.

Še vedno se čaka tudi na odločitev vrhovnega sodišča glede zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Šiškov zagovornik Viktor Osim. Pred mariborskim sodiščem so se včeraj ponovno zbrali Šiškovi podporniki in pozivali k njegovi izpustitvi na prostost. Ob tem so po poročanju TV Slovenija napovedali, da bo Šiško na prihajajočih volitvah kandidiral za mariborskega župana. V to tekmo se je podal že pred štirimi leti in dobil manj kot odstotek glasov. Zanj je glasovalo 251 volivcev.

Deli novico:

Ivo |  08 .10. 2018 ob  07: 55
Dvajset let zapora pa bodo drugi premislili če bodo mahali z orožjem in grupirali ritardirance v jate.
Vjgf |  08 .10. 2018 ob  07: 29
Mah sej konec koncu kaj je ostalo se slovenskega in na kaj smo lahko ponosni!?
Nic nimam proti tujcem morda so celo bolj spostljivi samo kot drzava se pustimo jahat na veliko