ŠKANDAL HUMANITARNE ORGANIZACIJE: Prirejali orgije s prostitutkami, očitki tudi o posilstvih

Svet

Škandal v zvezi s humanitarno organizacijo Oxfam, katere sodelavci naj bi na Haitiju in v Čadu prirejali orgije s prostitutkami, dobiva nove razsežnosti. V javnost so namreč pricurljali očitki o posilstvih s strani nekaterih sodelavcev Oxfama v Južnem Sudanu ter o spolnih napadih na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.

Zlorabe je za televizijo Channel 4 razkrila Helen Evans, ki je bila med letoma 2012 in 2015 v Oxfamu direktorica za notranji nadzor. Obsodila je "kulturo spolnih zlorab v nekaterih uradih organizacije", pri tem pa izpostavila posilstva ali poskuse posilstev v Južnem Sudanu in napade na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.

Velika Britanija in EU sta humanitarni organizaciji zaradi škandala že zagrozili z ukinitvijo finančne podpore.

Britanski časnik The Times je v petek poročal, da so sodelavci Oxfama, ki so delovali na Haitiju po uničujočem potresu leta 2010, najemali prostitutke, kar v tej državi ni zakonito. Časnik eno največjih humanitarnih organizacij s sedežem v Veliki Britaniji obtožuje, da je prikrivala nepravilnosti več sodelavcev na Haitiju leta 2010 in da o neprimernem vedenju svojih sodelavcev ni obvestila drugih organizacij, pri katerih so se ti kasneje zaposlili.

Odpustili enega od sodelavcev organizacije

Britanski tednik The Observer pa je v nedeljo pisal, da so v Čadu leta 2006 v hišo, kjer je deloval Oxfam, redno vabili domnevne prostitutke. Tedaj naj bi zaradi neprimernega vedenja odpustili enega od sodelavcev organizacije. Oxfam je v Čadu pomagal prizadetim v državljanski vojni.

V ponedeljek je zaradi afere odstopila namestnica izvršnega direktorja Oxfama Penny Lawrence. Kot je poudarila v odstopni izjavi, prevzema polno odgovornost za ravnanje sodelavcev v Čadu in na Haitiju, na katerega se organizacija po njenih besedah ni primerno odzvala.

Deli novico:

Večina še vedno živi v pravljici |  14 .02. 2018 ob  11: 41
V takšni, da vsak cent gre osebi, ki pomagaš. Resnica pa je, da od enega eura gre le par bronastih osebi, ostalo je za stroške in plače.
Tako na koncu je reven še vedno reven, dobrodelnež pa živi v dragi hiši ali stanovanju ter uživa v premium vozilih.
Koprcan |  14 .02. 2018 ob  09: 45
Ce prostitucija v tisti drzavi ni zakonita kaj pol jih obtozujejo?
katastrofa |  14 .02. 2018 ob  08: 01
Nije zlato sve što sija....lepo bi blo treba preverjat vse te humanitarne kao...kjer uprašanje kaj je res humanitarno !