SKRIVNOST MICHAELA JACKSONA: Znanstveniki razkrili, kako je to naredil

Preminulega kralja popa Michaela Jacksona oponašajo po vsem svetu, še posebej njegove plesne korake. Bil je izreden plesalec, v večini njegovih spotov je tudi soustvarjal koreografije. V vrsti skrivnosti njegovih gibov je nerazrešen ostal gib v spotu Smooth Criminal. Magneti v čevljih, ki naj bi ga zadržali, so bili le ena od razlag. Nevrokirurgi so sedaj pojasnili podrobnosti, kako se lahko naredi ta gib, ki ga je biomehanično sicer nemogoče izvesti.V spotu iz leta 1987 Smooth Criminal se Jackson nagne pod kotom 45 stopinj v gležnjih, medtem ko ves čas svoje telo drži pokončno kot palico. Iluzijo, ki so jo mnogi poskušali posnemati, a večinoma neuspešno, je Jackson uspešno naredil zahvaljujoč posebnim čevljem in njegovi telesni moči. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da tega giba ne poskušajte narediti doma, da se ne bi poškodovali.

"Večina treniranih plesalcev se lahko nagne naprej za največ 20 do 30 stopinj, Jacksonu pa je to uspelo pod kotom 45 stopinj, kar je neverjetno," je dejal Manjul Tripathi, ki je s sodelavci na inštitutu za medicino in raziskave v indijskem Chandigarhu, delal raziskavo, piše BBC.

Strokovnjaki razkrili skrivnost

Krožilo je veliko govoric, kako mu je to uspelo narediti, ena od razlag je bila tudi magnet v čevljih. Njegovo skrivnost so sedaj razkrili strokovnjaki. Če bi nekdo poskušal narediti ta nagib iz spota Smooth Criminals, bi občutil, koliko moči je potrebno za ta poseben položaj, pri tem pa hrbtne mišice niso največ obremenjene, temveč Ahilova tetiva.

Gre za težek gib, ki ima mejo, pa četudi ima nekdo enake atletske sposobnosti kot kralj popa. Dodatno prožnost mu je namreč omogočala višja obutev. Na dnu vsake pete njegovih čevljev je bil vdelan poseben del, ki ga je čvrsto držal na tleh in mu omogočil nagib naprej.

Preden so iznašli tak čevelj, so takšen gib lahko izvedli le s pomočjo vrvi in pasov, ki so bili pritrjeni okoli pasu. Ideja je prišla od ameriških astronavtov oz. njihovih čevljev, ki se lahko pričvrstijo v prostoru brez gravitacije.

Poleg posebne obutve in pomoči članov ekipe je tak nagib še vedno zelo težko izvesti, saj zahteva izjemno moč hrbtnih mišic in udov, pravijo strokovnjaki.

"Nekateri njegovi oboževalci, vključno z avtorji, so poskušali kopirati to potezo, a niso uspeli. Pogosto so se pri podvigu poškodovali," poudarjajo. Možnosti za poškodbo gležnja so velike. Potrebna je tudi velika moč trebušnih mišic in dobra podpora gležnjev. "Ni to lahek trik," še dodajajo.

Deli novico:

@Ma daj |  25 .05. 2018 ob  11: 03
stopi ti na smučkah z obutimi nizkimi ( namesto visokimi ) pancarji takole naprej pa da te vidimo !... ... :-)

pazi - če stojiš na smučkah z zapetimi markerji je v bistvu isto, kot da bi imel pribito peto na podlago !!... ...

se pravi, da je fiksirana peta pri tem showu verjetno nujen pogoj, ni pa zadosten !... ; bo šlo ?
Ma daj, se otroci poznajo trik |  24 .05. 2018 ob  22: 44
Jooj, klin skoci ven, z cevljem ga zagozdis v peto ki ima seveda vtor in to je to, simpl ko pasulj, kaki neki panceri ovo ono...
satir |  24 .05. 2018 ob  15: 03
jaz se nagnem za tolko nazaj, sploh za spit biro s flaše
ala ala |  24 .05. 2018 ob  13: 36
vsak, ki je smučal najprej z nizkimi pancarji, potem pa z novejšimi in visokimi, ki imajo "jezike" skoraj do kolen, dovolj dobro ve', v čem je "fora" !... ...