SMRKCI PRAZNUJEJO 60 LET: Boste obiskali njihovo modro vasico?

Scena

2018 je zelo posebno leto v modrem svetu Smrkcev, letos ta majhna modra bitja namreč praznujejo 60 let. Gre za svetovni fenomen, ki se ponaša z milijoni stripov in 272 epizod televizijske serije, ki se je predvajala v več kot 100 državah.

Vsak otrok se je zaljubil v vasico polno avantur in prijateljstva. Prav te občutke pa lahko podoživite v nekaterih parkih posvečenih Smrkcem. Vse od Dubaja pa do Bruslja so postavljeni parki, kjer lahko ponovno vstopite v modro vasico Smrkcev.

V Bruslju so ob tej priložnosti pripravili tudi veliko slavje. Na promenadi je bilo na tisoče otrok, odprli so zabaviščni park in se posladkali z ogromno torto.

Ob tej priložnosti vsekakor ne gre pozabiti na očeta smrkcev, belgijskega risarja Pierra Culliforda, znanega pod psevdonimom Peyo.

Vse se je začelo 23. oktobra 1958, na straneh belgijskega stripa Spirou. Takrat so se Smrkci prvič pojavili, po zgodbi o Johanu in Peewitu, ki se je dogajala v srednjem veku. Smrčji jezik sta ustvarila avtor in njegov prijatelj Franquin.

Smrkci so visoki tri jabolka in modre kože. "Niso mogli biti zeleni, saj bi se izgubili v travi. Rdeča bi bila preveč kričeča, rumena pa je nekoliko ponesrečena. Preostala je samo modra," pojasnjuje Peyova vdova.

Vsi Smrkci so enako oblečeni in stari sto let, razen ata Smrka - on ima brado, rdečo kapo in šteje 542 pomladi. Sto je pomembna številka v vasi Smrkcev, saj je prav toliko tudi njenih prebivalcev.

Seveda ne smemo pozabiti Smrkete, ki jo je ustvaril zlobni čarovnik Gargamel, a jo je ata Smrk spremenil v prijazno dekle, pa tudi smrčjega dojenčka, ki je v vas prišel po pomoti, a so ga Smrkci posvojili.

V petdesetih letih so Smrkci postali mit. Njihov oče Peyo je umrl leta 1992, njegovi junaki pa živijo naprej.

Deli novico:

Šnofl |  25 .10. 2018 ob  17: 15
Jupi.