SMUČANJE V ITALIJI POD VPRAŠAJEM: "Smučarske proge so kot zbombardirano bojno polje" (FOTO)

Svet

Po hudih neurjih, ki so zahtevala več žrtev in povzročila za več kot milijardo evrov škode, na območju Belluna v deželi Veneto trepetajo pred prihajajočo smučarsko sezono. Zaradi močnega vetra in deževja ter plazov so uničene številne smučarske proge, ceste in turistična infrastruktura na območju Dolomitov.

Smučarska proga na Marmoladi

Čez mesec dni se prične smučarska sezona, a smučarske proge so polne grušča, več hotelov in počitniških hiš pa je zaradi močnega vetra ostalo brez strehe. "Smučarske proge v Dolomitih spominjajo na zbombardirano bojno polje," je komentiral razmere italijanski časnik La Repubblica. Čeprav hitijo s sanacijo škode, je še vedno več gospodinjstev brez elektrike in vode, v okolici Vidma pa ponekod voda ni pitna.

V neurju je bilo uničenih okoli 100.000 hektarjev gozda in to predvsem na bolj strmih predelih, kjer so sicer drevesa preprečevala erozijo in plazove. Civilna zaščita ocenjuje, da bo območje potrebovalo več desetletij, da si opomore, v vmesnem času pa bo nevarnost pred plazovi še večja. Predsednik dežele Veneto Luica Zaia je že pozval k neke vrste Marshallovem načrtu za območje Dolomitov. Regija okoli Belluna je že v preteklih letih beležila močan upad prebivalstva zaradi izseljevanja, obstaja pa bojazen, da se bo sedaj odselilo še več ljudi.

Deli novico:

Tino |  05 .11. 2018 ob  14: 02
Ima Italija še dosti drugih smučišč.