SNEG POVZROČIL KAOS: Uprava za zaščito in reševanje poziva, da klic v sili uporabljajte le za nujne primere

Vreme

Sneženje, ki je nižinam v notranjosti Slovenije prineslo od 10 do 25 centimetrov snega, je ponehalo. Popoldne se bo od zahoda začelo jasniti, napovedujejo meteorologi. Snežne razmere težav povzročajo predvsem v cestnem in železniškem prometu, zaradi težkega snega, ki je pretrgal telekomunikacijske vode, je ponekod motena tudi oskrba z elektriko.

Pristojne službe že odpravljajo težave pri dobavi električne energije. Uprava za zaščito in reševanje zato poziva občane, da klic v sili na številko 112 uporabljajo le za nujne primere.

Umirjajo se tudi razmere v železniškem prometu

Delavci Slovenskih železnic, ki so še na terenu, so odstranili drevesa in kamenje s prog, tako da sta progi Ljubljana-Zidani Most ter Zidani Most-Celje znova odprti, je povedal Janez Krivec iz Slovenskih železnic. Promet med Zidanim Mostom in Celjem poteka po enem tiru, med Ljubljano in Zidanim Mostom pa po obeh tirih. Do popoldneva lahko na teh progah zaradi del še prihaja do približno polurnih zapor.

Sneg je nekaj preglavic povzročil tudi v cestnem prometu

Zaradi zdrsov tovornih vozil sta bili zjutraj nekaj časa zaprti primorska avtocesta in hitra cesta Nova Gorica-Razdrto.

V nedeljo bo sprva precej jasno, čez dan se bo od zahoda znova postopno pooblačilo. Ob morju bo pričelo deževati, do osrednje Slovenije pa snežiti. Na severovzhodu bo večinoma suho. Zvečer in v noči na ponedeljek bo sneg po nižinah prešel v dež. Pihal bo okrepljen veter južnih smeri, ki bo po napovedih meteorologov hitro pobral sneg.

Od 11. ure naprej je zaradi priprav na odstranjevanje delovne zapore več kratkotrajnih, desetminutnih popolnih zapor primorske avtoceste med Postojno in Uncem na Ravbarkomandi proti Ljubljani. Trenutno pa je na primorski avtocesti zaradi predmeta na prehitevalnem pasu oviran promet na razcepu Srmin proti Italiji.

Zaradi težkega snega je nevarnost podiranja dreves in lomljenja vej, še posebej na območju Zasavja, je še razvidno iz spletne strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste. Na cesti Litija-Zagorje je promet pri Renkah urejen izmenično enosmerno. Zaradi poplavljenega cestišča pa je zaprta cesta Grgelj-Fara na odseku Laze pri Predgradu-Brsnik.

Na prometnoinformacijskem centru voznikom svetujejo, da vozijo pozorno in se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno. Vožnjo naj prilagodijo razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme, pričakujejo pa naj daljše potovalne čase. Promet ponekod upočasnjujejo tudi plužne in posipne skupine.

Sneženje povzročalo težave po celi državi

Sneženje je ponoči po podatkih uprave za zaščito in reševanje povzročalo nekaj težav po celi državi. Težak sneg je podiral drevesa, ki so ovirala promet, gasilci in cestni delavci so jih že odstranili. V Rušah pa so gasilci odstranili dve drevesi, ki sta ogrožali stanovanjski objekt in tako preprečili poškodbo stavbe.

Zaradi obilnih padavin so povečani nekateri vodotoki. Reka Dragonja se v spodnjem toku razliva in še narašča. Reka Vipava se razliva v srednjem in spodnjem toku. Narašča reka Ljubljanica, ki se bo razlila na območjih vsakoletnih poplav, opozarja agencija za okolje.

Deli novico:

Pino |  09 .12. 2017 ob  18: 25
E chi se ne frega.Zima je in če pada pada.Povejte raje zakaj moramo mi v bivši Coni B plačevati cestnino če nam ni treba v bivši Coni A!?Ljubljana je ena velika ladrona.
Forešt |  09 .12. 2017 ob  17: 46
Ceste so bile super, čiste in posipane. Sej prav da mediji delajo paniko, če ne bi Ištrijani delali gužvo na avtocesti z letnimi gumami. Gorenjske gore so pa čudovite.
ustrezna zimska oprema |  09 .12. 2017 ob  11: 17
https://www.youtube.com/watch?v=BYMVJSFHZ5s
https://www.youtube.com/watch?v=huS_PcZ7vfI
Forešt |  09 .12. 2017 ob  09: 44
Dons moram it nazaj k mojim močvirnikom, upam da se bo dopoldneva umirilo.