"SO STVARI, KI NISO NAPRODAJ": Protestniki v bran Laščakovi vili

Goriška

Na protestnem shodu proti prodaji Laščakove vile, poznane tudi kot vile Rafut, se je včeraj zbralo nekaj domačinov, ki želijo od novogoriške občine, da stavbo prevzame in jo obnovi. So stvari, ki niso naprodaj, so na transparent zapisali protestniki, ki so se podali do vile po parku, po krajših nagovorih pa okrog vile strnili živo verigo.

"Ne znak multikulturnosti Nove Gorice, pač pa je to že več let kulturna sramota našega prostora," je pred začetkom protesta poudaril eden od goriških kulturnih delavcev. Z njim so se strinjali tudi nekateri mestni svetniki, ki so se pridružili listi Goriška.si, ki se je poleg KUD Krea podpisala pod organizacijo včerajšnjega shoda.

Laščakovo vilo, ki je v lasti šolskega ministrstva, so že pred leti želeli obnoviti, vendar pa sedaj žalostno propada. Popraviti bi bilo potrebno vsaj streho, da se ne bi delala škoda v notranjosti vile. Država je v zadnjih mesecih lastništvo vile želela prenesti na novogoriško občino, saj sama ni imela denarja za njeno obnovo, vendar pa je občina sedaj noče. Zato jo načrtujejo prodati na javni dražbi, čemur nasprotujejo prebivalci Goriške.

"To je spontan protest občanov proti odločevalcem, ki so dopustili, da je prišlo do te točke, da moramo sedaj na tak način razpravljati o kulturni dediščini," je povedal mestni svetnik iz vrst Goriške.si Klemen Miklavič. Ta protest je po njegovem mnenju uperjen tako proti lastniku Laščakove vile, proti državi, kot tudi proti novogoriški občini, saj bi moralo prav občinsko vodstvo poskrbeti za ohranjanje kulturne dediščine.

Rafutski park je skupaj z Laščakovo vilo za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasil novogoriški mestni svet leta 2003, zato mora ta tudi sprejeti odločitev glede odtujitve. Rafutski park v okolici vile je varovana celota in ni predmet prodaje. Je pa zgornji del parka v lasti države, spodnji pa v lasti novogoriške občine.

Deli novico:

ne damo bre  |  13 .03. 2018 ob  17: 53
Okrog vile so strnili živo verigo .......teh 22 protestnikov ??hahahahhahahahhahahahhhhhaahahahhh
goričan |  13 .03. 2018 ob  09: 30
tile protestniki naj zberejo denar in obnovijo to razpadajočo vilo.