SO VAŠČANI GRAHOVEGA OB BAČI VARNI? Sanacija ceste jim povzroča dodatne poškodbe

Goriška

Vaščani vasi Grahovo ob Bači, kjer direkcija za infrastrukturo sanira cesto, so zaradi neustreznega in prepočasnega reševanja plazljivega območja v osrednjem delu vasi na vlado, ministrstvi za okolje in infrastrukturo ter direkcijo naslovili protestno pismo. Sanacija ceste na njihovih objektih povzroča dodatne poškodbe, so opozorili.

Pod protestno pismo se je podpisalo 18 lastnikov stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov, ki s tem izražajo nezaupanje zaradi pomanjkanja informacij in ker sanacija državne ceste na njihovih objektih povzroča dodatne nove poškodbe, zaradi katerih je v nekaterih od njih vprašljivo varno bivanje oz. njihova sanacija, je danes v imenu vseh sporočil krajan Dušan Taljat.

Na tem območju se o plazovitosti terena govori od potresa leta 1976, občani so leta 2001 občino Tolmin opozorili, da se do takrat ni naredilo nič za sanacijo takšnega stanja. Občina je nato leta 2010 naročila geološko poročilo, a noben od v njem predvidenih ukrepov ni bil izpeljan, z izjemo začetka sanacije državne ceste konec poletja 2017 in delno ureditvijo hudourniškega potoka, so povzeli.

Sanacija ceste po njihovem ne poteka tako, kot bi morala. To se je pokazalo po večjem premiku zemljišča mesec dni po začetku del in s tem, da so se na objektih v vasi začele pojavljati nove večje razpoke. Ker dela pri sanaciji ceste stojijo že več kot en mesec in odpirajo številna, tudi tehnična vprašanja, v protestnem pismu od pristojnih zahtevajo jasne in konkretne odgovore.

Deli novico: