ŠOLSKA MINISTRICA O DANAŠNJI STAVKI: "Nekatere zahteve so upravičene"

Slovenija

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je v odzivu na današnjo stavko v vzgoji in izobraževanju dejala, da so nekatere zahteve stavkajočih zagotovo upravičene, posebej ker je bilo to področje v zadnjih letih podfinancirano. Posebej je omenila zahtevo po ustreznem vrednotenju dela pomočnic vzgojiteljic in dela razrednikov.

Maja Makovec Brenčič 

Ministrica je v izjavi za medije povedala, da zahteve sindikatov jemljejo "izjemno resno" in da se z njimi intenzivno pogajajo.

Na ministrstvu so po njenih besedah za krovno pogajalsko skupino pripravili pogajalska izhodišča s treh strokovnih področij, to je glede naziva svetnik, glede primernega vrednotenja dela učitelja razrednika in primernega ovrednotenja dela pomočnic vzgojiteljic. Prizadevajo si, da bi bilo delo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, o čemer se sicer s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pogaja vladna krovna pogajalska skupina, ovrednoteno primerno in primerljivo. "Zavzemali se bomo tudi za ustrezno opolnomočenje učiteljev in drugih strokovnih delavcev," je dejala.

Novo mesto učitelja razrednika  

Ustrezno vrednotenje dela razrednikov je po njenih besedah potrebno, ker imajo razredniki vse več dela in ker ima njihovo delo tudi vse večji vzgojni pomen. Na kakšen način bo to urejeno, je po njenih besedah stvar pogajanj med Svizom in vladno pogajalsko skupino, tehtajo pa med možnostmi, da se za razredništvo uvede poseben dodatek ali pa da se znotraj trenutnih delovnih mest v vzgoji in izobraževanju uvede novo delovno mesto učitelja razrednika. O tem, kaj je bolj primerno, razprava še teče, je povedala.

Poudarila je, da je trenutna vlada na področju vzgoje in izobraževanja sprejela vrsto ukrepov, s katerimi bi izboljšala stanje, posebej po ukrepih, ki so bili sprejeti leta 2010 in so precej zarezali v financiranje vzgoje in izobraževanja. Med drugim so po njenih besedah v tem mandatu podvojili število izobraževanj za opolnomočenje učiteljev in drugih strokovnih delavcev ter za ta namen tudi podvojili sredstva. Poskrbeli so za izpeljavo vseh napredovanj, na katera so čakali zaposleni v vzgoji in izobraževanju (bilo jih je več kot 8000), odpravili plačne anomalije do 26. plačnega razreda in umestili pomočnice vzgojiteljic v zakonodajni okvir. Zaposlili so tudi več kot 400 mladih učiteljev. Izpostavila je še, da so olajšali dostop do strokovnega izpita in prve zaposlitve v vzgoji in izobraževanju.

Bo stavka plačana?

Na vprašanje, ali bo današnja stavka plačana, je odgovorila, da se stavka v vladnih izhodiščih opredeljuje kot stavka, ki naj ne bi bila interesna, "zato tudi domena plačila izvira iz tega". "Je pa odvisno tudi od tega, kako se bo do tega opredelila vladna pogajalska skupina," je dejala.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, so v okrožnici šole že obvestili tudi o nadomeščanju pouka zaradi stavke. Poudarili so, da morajo pripraviti načrt nadomestitve izpadlega vzgojno-izobraževalnega procesa.

Deli novico:

Simon |  15 .02. 2018 ob  03: 54
Spet bojo dvignili davke. Tisti nad 1000 eu , bojo trgali od place za solstvo in zdravstvo. Strukelj in povezani politiki si bojo napolnili zepe. Zakaj se izseljujejo mladi ?
Sram me je |  15 .02. 2018 ob  00: 36
Sram me je da sem podjetnik imam minimalno plačo težko si z družino privoščim počitnice življenje je težko ampak greje me misel da sem odvisen sam od sebe in ne živim na plečih davkoplačevalcev .Ponos in pogum vsem podjetnikom zelo vas cenim!