SONČNA OČALA ZAMENJAJTE ZA DEŽNIKE: Zajel nas bo saharski pesek

Vreme

Upamo, da ste izkoristili prelepo sončno soboto, saj se sonce za nekaj dni poslavlja. Danes bo zmerno do pretežno oblačno, možne bodo tudi krajevne padavine. Bo pa še naprej toplo. Ne pozabite na prihod saharskega peska!

Danes bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Popoldne se bodo predvsem na zahodu in jugu države začele pojavljati krajevne padavine. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Goriškem do 25 °C, piše na spletni strani agencije za okolje (Arso). Ponoči bodo krajevne padavine pogostejše, lahko tudi zagrmi.

Nestabilno bo tudi v začetku tedna

Jutri bo pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Predvsem popoldne in zvečer bodo ob nevihtah možni nalivi. Ponekod bo čez dan pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16, najvišje dnevne od 17 do 22 °C.

V torek bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami. V sredo bodo krajevne padavine večinoma ponehale, delno se bo zjasnilo. Še naprej bo toplo, napoveduje Arso.

Ob padavinah prihaja tudi saharski pesek!

Kot nam je pojasnil Valter Grizančič z vremenskega portala Ciklon, "saharski pesek k nam prinesejo cikloni, ki morajo biti nad Afriko, da vetrovi pesek dvigajo v višje plasti zraka in ga nato močan tok zraka z jugozahoda prinese proti Evropi."

Kako ga bomo opazili? "Nebo se bo lahko ponekod, na primer v Italiji in sosednji državah, pa tudi pri nas, rumenkasto rjavo ali oranžno obarvalo. To bo vidno predvsem, če se bo delno zjasnilo ob sončnem vzhodu ali zahodu, zaradi delcev peska v zraku oz. zgornjih plasteh," je razložil Grizančič.

Deli novico:

Uscana Zofka |  15 .04. 2018 ob  17: 38
Naj bolj čisto je, ko je dan uscane Zofke.