ŠPANIJA PREKLICALA EVROPSKI PRIPORNI NALOG: A Puigdemonta lahko zaprejo ob prihodu domov

Svet

Španija je preklicala evropski priporni nalog za nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta in štiri izmed njegovih ministrov, ki so trenutno v Belgiji. Španski nalog za njihovo aretacijo medtem ostaja v veljavi, je danes sporočilo špansko vrhovno sodišče.

Evropski priporni nalog je za peterico katalonskih politikov izdalo t. i. nacionalno sodišče, a primer je od njega prevzelo vrhovno sodišče, ki je danes sprejelo odločitev, da nalog prekliče, poroča katalonska tiskovna agencija Catalannews.

Kot je pojasnil sodnik Pablo Llarena, je peterica politikov izrazila namero, da se pred volitvami 21. decembra vrnejo v Španijo. Glede na to, da španski priporni nalog ostaja v veljavi, bi jih lahko priprli ob prihodu v državo, navedbe sodnih virov povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Llarena je odločitev utemeljil tudi s prepričanjem, da bi evropski priporni nalog zapletel siceršnjo preiskavo dejanj nekdanjih katalonskih funkcionarjev in politikov, izmed katerih jih je večina v Španiji - nekateri so v priporu, drugi pa na prostosti po plačilu varščine.

Očitajo jim upor, vstajo in zlorabo javnih sredstev. Kot je dejal Llarena, bi lahko Belgija zavrnila nekatere izmed obtožb, na katerih temelji evropski nalog, kar bi lahko nato vplivalo na obtožbe proti Puigdemontu in še štirimi ministrom in jih morebiti celo okrnilo. To bi nato ustvarilo neenakost z obravnavo tistih ministrov, ki so v Španiji, je dejal.

Kot pojasnjuje BBC, je upor eno najresnejših kaznivih dejanj v Španiji, zanj pa je zagrožena 30-letna zaporna kazen.

Puigdemont in štirje člani njegove odstavljene vlade - Lluis Puig, Clara Ponsati, Meritxell Serret in Toni Comin - so sicer v ponedeljek v okviru odločanja o njihovi morebitni izročitvi Španiji nastopili na sodišču v Bruslju. Sodnik je odločitev napovedal za 14. december.

Vrhovno sodišče je v ponedeljek iz pripora v Madridu ob plačilu varščine izpustilo šest nekdanjih ministrov. Dva, vključno z nekdanjim podpredsednikom Oriolom Junquerasom, ostajata v priporu.

Prav danes se je v Kataloniji začela kampanja pred volitvami, ki bodo 21. decembra in na katerih bodo nastopili vsi razen enega od 13 odstavljenih nosilcev funkcij v Kataloniji.

Volitve v Kataloniji je sklicala osrednja španska vlada v Madridu, potem ko je zaradi razglasitve neodvisnosti v regionalnem parlamentu 27. oktobra v skladu s posebnimi ukrepi prevzela nadzor v tej avtonomni pokrajini.

Justina |  06 .12. 2017 ob  08: 14
PUČ ZA MONE !
@Jurij |  05 .12. 2017 ob  16: 18
Osebno menim, da taka oblika odcepitve nebi nobenemu prinesla nic koristnega. vendar sem zagovornik regionalne avtonomije do neke mer. popolna avtonomija preprosto bi pomenila smrt dolocenih obmocij, ker sami nebi zmogli.

pa vendar ce bi ''Pokemon'' ostal na protestih, ti zagotavljam da bi zdaj sedel v svoji celici in nebi mogel cisto nic naredit.
jurij |  05 .12. 2017 ob  14: 13
Pokemon je itak že zgodovina.Strahopetno je pobegnil v Belgijo, namesto da bi bil v prvi vrsti na protestih. Usran politik tako kot vsi ostali!
ha ha  |  05 .12. 2017 ob  14: 04
pridi,pridi saj ti ne bomo nič storili. :-)