SPOPAD ZA ČISTOČO: Na roke ali v stroju?

Dom

Verjetno se je že marsikatera gospodinja vprašala, ali je ročno pomivanje posode enako učinkovito v boju z umazanijo kot pomivalni stroj. Včasih se ga nekaterim, morda iz ekološkega ali varčevalnega vidika, ne da prižgati, če imajo le nekaj umazanih krožnikov in kozarcev. Pa vendar, za uničenje vseh bakterij je bistvena temperatura vode.

Če želimo odstraniti večino bakterij, mora temperature vode imeti vsaj 60 stopinj Celzija, kar daje prednost strojnemu pomivanju, je za portal Real Simple pojasnila profesorica okolijskih znanosti Kelly Reynolds.

Da bi namreč pri taki temperaturi ročno pomivali posodo, je namreč skoraj nemogoče. Bojlerji so v izogib pregretju naravnanii na okoli 50 stopinj, pomivamo pa z vodo še malo nižje temperature, saj malokdo lahko drži roke pod tako toplim curkom dlje kot nekaj sekund.

Torej, zmagovalec dvoboja je tehnologija. In še nasvet za kakšno, denimo babičino porcelanasto posodo, ki se jo bojite dati v pomivalni stroj. Za popolno razkuženje – zlasti, če je doma kdo preobčutljiv ali bolan – posodo najprej običajno pomijte, potem pa jo za 5 do 10 minut namakajte v vroči vodi (napolnite korito z okoli štirimi litri), ki ste ji dodali žličko belila.

Deli novico:

zapuščena |  03 .12. 2017 ob  21: 45
Mislim, da so naše none pomivale posodo z zeloooo vročo vodo in ŠKALABONOM, pa tudi pepel so uporabile. Je pa res, da so bili takrat vsi bolj odporni . No, da se preživeti tudi brez pomivalnega stroja. Sama sem ga dobila, ko se je napovedal tretji otrok. Ravno tako bi preživela brez njega...
Lessi |  02 .12. 2017 ob  09: 42
Krožnik in žlico dobro poližeš pa je 100% čisto....samo fajn je treba lizat.
Vodnjak |  02 .12. 2017 ob  09: 22
Na roke se super opere. Pa dober da imamo vode na pretek.
ne nakladajte |  02 .12. 2017 ob  08: 40
škoda samo da stroj ne opere tistega kar bi moral.. opere če daš not čisto kar je pa umazano pa dobiš ven umazano če prj ne zdrgneš ... tako da stroj lahko samo ubije bakterije če že pri 60°, smo pa prej mirno živeli brez njega in ni bilo prav noobenih posledic zaradi tega. še bolj odporni smo bili...
lina |  02 .12. 2017 ob  08: 39
Naše none so celo življenje posodo pomivale na roke in z mrzlo vodo.!!!
A takrat ni bilo bakterij??
Na sreco so dočakale visoko starost, nekatere so še med nami pa naprej pomivajo na roke!