STANJE V ŠEMPETERSKI BOLNIŠNICI SE NORMALIZIRA: Sedaj so zaposlili že upokojene medicinske sestre, nekatere pa so preklicale odpovedi

Goriška

V šempetrski bolnišnici, ki je pred dobrim mesecem dni odpovedala 31 operacij zaradi pomanjkanja medicinskih sester, se stanje počasi normalizira. Svet zavoda se je na včerajšnji seji seznanil s tem, da je vodstvu uspelo s podjemnimi pogodbami zaposliti nekaj že upokojenih medicinskih sester, nekatere pa so preklicale že oddane odpovedi.

Na seji je direktor bolnišnice Stanislav Rijavec povedal tudi, da je zaposlil dva namestnika, ki bosta skrbela za tehnično in pravno službo. Ponoviti bodo morali razpis za štiri predstojnike oddelkov, ki jih po prvem niso našli. Iskali pa bodo tudi novo glavno medicinsko sestro, saj je dosedanja Klara Bavčar odstopila.

O zahtevi sindikata Fides po odstopu strokovne direktorice pa predsednica sveta zavoda bolnišnice Anita Manfreda ni želela komentirati, saj je bila o njej seznanjena le preko medijev. Strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler pa je v izjavi po seji poudarila, da je bilo tako obračunavanje v javnosti zaradi odpadlih operacij nepotrebno in bi zadevo lahko uredili znotraj zavoda.

Podobnega mnenja je bil tudi vodja sindikata medicinskih sester Florence - Pergam v šempetrski bolnišnici Klemen Šuligoj. "Nekateri smo imeli bolj občutek, da posamezni ljudje niso zadovoljni ali z imenovanjem nekaterih predstojnikov, ali pa se je želele pridobiti kakšne osebne interese. To so seveda ugibanja, nekih odgovorov na ta vprašanja pa ne bomo izvedeli nikoli, zakaj je do tega prišlo," je dejal Šuligoj.

Šuligoj je poudaril še, da je negovalnega kadra tako v šempetrski bolnišnici kot v celotni državi premalo. Ministrove številke o številu zaposlenih v zdravstveni negi sicer držijo, vendar so se potrebe to tovrstnem kadru zaradi številnih novih dejavnostih povečale bolj od razpoložljivih strokovnih kadrov.

Savnik Winklerjeva je povedala še, da se skrajšujejo tudi čakalne dobe na tistih oddelkih, kjer so bile najdaljše. Izpostavila je oddelek endokrinologije, kjer so bili zaposleni zaradi pridobitve novih aparatur mesec dni na šolanju, zato so čakalne dobe za prvi pregled tam trenutno kar okrog 270 dni.

Rijavec pa je po seji povedal še, da je problematično predvsem to, da se je izguba bolnišnice glede na lansko primerljivo obdobje še povečala: "Stanje je zaskrbljujoče, izguba je večja predvsem zaradi plačila ene pogodbene kazni v višini 400.000 evrov. Izguba znaša okrog 4,8 milijona evrov, planirana je bila okrog tri milijone evrov."

Bolnišnica bo zato poskušala iskati notranje rezerve, za pomoč bodo zaprosili tudi ministrstvo za zdravje, vendar se vsega po direktorjevih besedah "ne da narediti čez noč".

Deli novico:

Dora |  07 .11. 2018 ob  06: 55
Resj je žalostno s kakšno odgovornostjo se serečujejo medicinske sestre...saj so se zavedale v kaj se spuščajo, vendar je sramotno kakšno je njihovo plačilo. Zvišajte jim plače, pa ne samo to, malo več spoštovanja in priznanja njihovem delu, pa ne bodo odhajale. Vprašajte se že enkrat, zakaj oz. kaj se dogaja...a res želijo da se sistem sesuje....
Gospoda zdravniska |  06 .11. 2018 ob  17: 44
Strajka, ko jim kaj ni po godu, brez sester so pa nula
Športnik |  06 .11. 2018 ob  17: 22
Dejte jih pošteno plačat pa ne bo NIKJER pomanjkanja kadra...
satir |  06 .11. 2018 ob  14: 22
-1
na hitro sem prebral da so zaposlili pokojne medicinske sestre... ja še malo pa bomo delali po smrti...