STRASTNI KADILCI? Tudi za vaša pljuča je še upanje

Zdravje

Obstaja način, s katerim lahko tudi strastni kadilci obnovijo svoja pljuča. Najprej morajo seveda prenehati kaditi, potem pa jesti veliko paradižnika in sadja. Takšna prehrana namreč prinaša niz koristi za zdravje, poleg izboljšane pljučne funkcije tudi manjše tveganje za nastanek kožnega raka in jačanje imunskega sistema.

Okoli 55 odstotkov kadilcev vsako leto poskuša opustiti to razvado. Z opustitvijo kajenja se bistveno zmanjšajo možnosti za razvoj pljučnih bolezni, od kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) do raka.

Pljuča se začnejo obnavljati takoj, ko ugasnete zadnjo cigareto, a proces je dolgotrajen in ne pomeni, da ste se popolnoma rešili tveganja za razvoj pljučnih bolezni.

Upoštevati je treba še dejstvo, da pljuča popolnoma dozorijo med 20. in 25. letom, po 35. letu pa prične njihova funkcija počasi slabeti in dihanje postopoma postaja vse težje. Pljučna membrana in druge mišice s starostjo namreč izgubljajo elastičnost, alveoli pa obliko, piše portal Dnevno.

Magična formula: 2 + 3

Raziskava znanstvenikov univerze Johns Hopkins iz Baltimorja, objavljena v časopisu European Respiratory Journal, je pokazala, da prehrana, bogata s paradižniki in svežim sadjem, zlasti jabolki, zmanjšuje tveganje za razvoj KOPB pri nekdanjih kadilcih, obenem pa upočasnjuje slabljenje pljučne funkcije. Slednje velja tudi za osebe, ki nikoli niso kadile.

Kot trdijo znanstveniki, je magično število, ki ga morate zaužiti – dva paradižnika in tri sadeže na dan.

Deli novico:

pimplc |  10 .01. 2018 ob  05: 11
pa kaj se moram zauziti na dan...
Ganđero primero |  08 .01. 2018 ob  03: 08
Ne verjet lažem. Strokovnjaki so ugotovili, da že po pol ure po prvi cigareti v životu, se začnejo tvorit kancerogene snovi v telesu. Jaz pravim, samo da je treba katar izkašljat ven, ker ta povzroča emfizemijo. Po mojem, cigareta, tobak, ne povzroča raka, ampak v kombinaciji z alkoholom lahko gre zli duh v telo preko jeter in povzroči tumor, kjer je nestabilno mesto. S travo se avtomatsko izkašlja ta asfalt kot iz pljuč. Zakaj na vsaki kutiji piše količina monoksida, katarja-katrana in nikotina? Rešitev za čLOVEštvo je samo eno LEGALISE IT, DON'T CRITISIZE IT. Daj si v rit tvoj tobak, dovoli kajo marihuane, zdravila, politik in krivoverec! Za ženskle ni cigareta, ker nobena ne izkašljuje tega katarja ven, katerega se nabere po 10000 cigaret precej. Ženska mora seksat.
kagumer |  07 .01. 2018 ob  18: 39
Če obiščete bar, restavracijo ali picerijo v Avstriji, lahko še vedno uživate v cigareti in dimu. Samo toliko o naši in njihovi "evropskoski"....
Na znanje |  07 .01. 2018 ob  12: 38
Paradižnik spada med sadje.....ne me vprašat zaka, tako je nekdo določilj.....

Ampak dobri so tej znanstveniki.....najbrž plačani iz strani tobačnih velikanov!