SUMLJIVO POSOJILO JANŠEVI SDS: Zakaj je 450.000 evrov posodila neznana 32-letnica in ne banka?

Slovenija

Slovenska demokratska stranka (SDS) je sklenila novo posojilno pogodbo. Po tem, ko je po desetih letih z odplačilom zadnjega obroka kredita postala popolna lastnica vile na ljubljanski Trstenjakovi, si je 19. decembra lani 450.000 evrov sposodila pri Dijani Đuđić. Ob tem se pojavlja vprašanje, zakaj ne pri banki?

Kot piše časnik Večer, je posojilno pogodbo z Dijano Đuđić, 32-letnico, ki prihaja iz Prijedora v Republiki srbski, v imenu stranke SDS podpisal njen predsednik Janez Janša. Đuđićeva omenjeni znesek posoja za obdobje do konca leta 2019. SDS bo prejela tri obroke v višini 150.000 evrov: prvega je že prejela ob koncu lanskega leta, drugega bo do 15. januarja letos, zadnjega pa najkasneje do januarja prihodnje leto. Celoten znesek posojila je obrestovan z nespremenljivo 2-odstotno letno obrestno mero, katere plačilo zapade ob vračilu glavnice.

Po pisanju Večera sta se SDS in Đuđićeva sporazumeli tudi, da obstaja možnost, da se do izteka posojilnega razmerja lahko dano posojilo konvertira oziroma se z danim posojilom poplača nakup 44,16-odstotnega poslovnega deleža založbe Nova obzorja. SDS je Đuđićevi hkrati dovolila, da na strankarskem lastniškem deležu v Novih obzorjih vpiše zastavno pravico v zavarovanje denarne terjatve.

Kdo je Dijana Đuđić?

Iz poslovnega registra Ajpes je razvidno, da je Đuđićeva od marca 2016 lastnica družbe Moj kafein, ki je registrirana za gostinstvo, športne in druge poslovne dejavnosti, svoj sedež pa ima v Spodnjih Hočah. A je družba od oktobra lani v postopku izbrisa - svoje zadnje letno poročilo Ajpesu je oddala za leto 2015, torej preden je Đuđićeva sploh vstopila v lastništvo družbe.

V največji opozicijski stranki razlogov za najem posojila pri Dijani Đuđić niso pojasnili. Odgovorili so zgolj: "SDS je kredit najela pri najboljšemu ponudniku na predlog podjetja, čigar delež je zastavila kot njegovo zavarovanje. Delež v podjetju Nova obzorja namerava SDS potencialno tudi prodati," piše časnik.

Se je pa Janez Janša v svojem stilu na pisanje Večera odzval na Twitterju. 

Gre za fiktivno posojilo?

Večer ob tem namiguje, da bi lahko šlo za fiktivno posojilo, s katerim bi se lahko na primer prikril izvor gotovine in s katerim bi se v SDS izognili plačilu davka.

Kot je na Twitterju zapisal Transparency International: "Če to drži, je posojilo nezakonito, ker si stranka od fizične osebe ne more sposoditi več kot desetkratnika mesečne bruto plače (22. člen ZPolS). Za nadzor pa je pristojno računsko sodišče."

Posojilodajalka povezana z mednarodno mrežo za utajo davkov?

Spletni portal Siol.net pa je danes izpostavil, da je SDS posojilo najela pri osebi, ki je povezana z mednarodno mrežo za utajo davkov. Njihove analize v zadnjem mesecu so pokazale, da je v njej izginilo najmanj 1,3 milijona evrov davkoplačevalskega denarja.

Kot navaja portal, o poslovni dejavnosti posojilodajalke Đuđićeve, bosanske državljanke, ni mogoče izvedeti praktično ničesar. Tako ni znano, od kod ji milijonski zneski, ki jih prek posojilnih pogodb kanalizira v Slovenijo. Podatki, ki so jih zbrali, pa kažejo, da je vpletena v več spornih poslov, enega preiskuje Policijska uprava Celje. Sumijo namreč, da je Družba ŽML, ki je bila pred stečajem v lasti Đuđićeve, utajila za 305.000 evrov davka na dodano vrednost. Podjetje je danes v stečaju, za njim in poslovnimi listinami pa so se izgubile vse sledi.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je glede informacije, da je stranka SDS sklenila posojilno pogodbo za 450.000 evrov s fizično osebo, pojasnil, da mora biti po zakonu znesek takega posojila omejen na desetkratnik bruto povprečne plače, kar znaša okoli 15.800 evrov. Sodišče bo konkretno stališče oblikovalo po tem, ko bo pridobilo pogodbo.

Podjetje naj bi bilo po poročanju Siol.net tudi pod drobnogledom celjskega finančnega urada zaradi suma kršitve opustitve plačila DDV. Finančni urad Celje je namreč ugotovil, da je bil namen ustanovitve Družbe ŽML zloraba sistema DDV in protipravna pridobitev javnofinančnih sredstev. Veriga navideznih poslov, za katere so bili izdani navidezni računi, se je začela pri hrvaškem podjetju Betnava. Vmesni člen je bilo podjetje Družba ŽML, končni pa podjetje Poštajner, ki se je ukvarjalo z veleprodajo gradbenega materiala.

Na policiji so za portal potrdili, da preverjajo določene sume nepravilnosti, a poudarili, da je zadeva v zgodnji fazi predkazenskega postopka, zato je o konkretnih zadevah prenagljeno govoriti.

Stečajna upraviteljica Katja Skumavec pa je za Siol.net povedala, da je poskušala priti v stik z Đuđićevo, da bi izvedla primopredajo poslov in od nje prevzela dokumentacijo, vendar neuspešno, zato jo je zaradi prekrška prijavila ministrstvu za pravosodje.

Deli novico:

tole je vredno branja |  10 .01. 2018 ob  15: 23
http://nova24tv.si/slovenija/politika/milijoni-slovenskih-lekarn-druzini-hakl-za-sporni-prevzem-vecera/

Takoj bo jasno zakaj je nastal ta članek o kreditu SDS. Mafija svojih uslug ne daje zastonj!
šime |  10 .01. 2018 ob  13: 59
po gledanju včerajšnjih odmevov se vse bolj zdi da gre za novo cvetko rdečih khmerov
Kako so kupili Večer |  10 .01. 2018 ob  12: 12
Lobist Uroš Hakl in Sašo Todorović, nekdanji kandidat Državljanske liste za poslanca v Kamniku, sta julija 2014 časopis Večer kupila za dober milijon evrov kupnine prek podjetja, ki je imelo ob nakupu le 7.500 evrov kapitala. Ob tem sta si, kot izhaja iz dokumentov, objavljenih v sodnem registru, 600 tisoč evrov za nakup Večera izposodila pri družinskem podjetju Hakl
copi |  10 .01. 2018 ob  10: 40
zavezujejo predpisi,ki veljajo za javne oz.državne institucije.Naprimer država najema kredite od židov po bistveno slabših pogojih na račun davkoplačevalcev pa se nihče ne vpraša kdaj bomo to vrnili oz. ali smo sposobni to vrniti.Še hujša zgodba je NLB kjer se je oprala milijarda in je nekdo pobasal 400 M,medtem ,ko smo to banko dokapitalizirali davkoplačevalci s petimi milijardami.Hočem povedati to,da gre v omenjenem primeru najema kredita s strani stranke SDS za njihov privaten posel,ki ne tangira nas državljanov in s tem tudi koristi oz. posledic za nas državljane ni.
Izolan |  10 .01. 2018 ob  08: 41
-1
Zalostno da slovenija sodeluje z dodikom in takoimenovano republiko ki je bila ustvarjena na podlagi genocidov in etnicnega ciscenja! In z najvecjimi kriminalci v evropi.....zalostno da se je nasa drzava spustila tako nisko...
goričan |  09 .01. 2018 ob  19: 28
Sem čakal, kakšno takno "cvetko", ker je letos volilno leto.
2014 so vrgli ven Patrio, sedaj to..

Mah, t.i. leva smer, mora nekaj proti JJ in SDSu.

p.s. vseeno imam raje SD, kot Levico in podobnea anarhistična in drogirana gibanja
policija |  09 .01. 2018 ob  18: 22
-1
ne bo odkrila nič ker so nesposobni
kaomunajre  |  09 .01. 2018 ob  18: 11
spizdijo Sloveniji 50 miljard te rdaće majmunske ovce bodo pa še vedno meketale da so poštenjaki lopovi ...bruh golazan protislovenska
rdaća zalega |  09 .01. 2018 ob  18: 08
gruli z vsemi nicki po navodilu malega plavookega prasca...1000 krat videno ....bruh protislovenski maymuni...
Jovan Janšević |  09 .01. 2018 ob  16: 26
Haha največji domoljubi si sposojajo denar od "čefurjev" . Haha in to iz celo iz republike srbske.
orožje |  09 .01. 2018 ob  15: 53
šoldi fa šoldi e merda fa merda
Xxxx |  09 .01. 2018 ob  15: 50
Od kot pa tej Dukicevi pri32 letih toliko denarja? Priimek Dukic je molo sumljiv v vseh sferah.Moje misljenje je,da je to zehta od prodaje JJ paradiznika!
1